Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sibirska vzgoja

Nikolaj Lilin
Sibirska vzgoja
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-01-1586-1
Naslov izvirnika Educazione siberiana
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Vasja Bratina
Urejanje Andrej Koritnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
760 g
475 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtobiografski, na resničnih dogodkih temelječi roman mladega Nikolaja Lilina Sibirska vzgoja je v Italiji takoj po izidu pritegnil velikansko pozornost, saj je v njem opisal Evropi neznani svet Pridnestrja, natančneje Pridnestrske moldavske republike, v kateri so po svojih pradavnih pravilih in etičnih merilih živeli potomci sibirskih Urk; ti so se na to območje priselili v tridesetih letih med množičnimi Stalinovimi deportacijami. V tej neobičajni skupnosti »poštenih tatov«, kjer se je rodil Lilin, starejši, častivredni kriminalci prenašajo znanje in vrednote na mlade rodove. Njegova sibirska vzgoja je bila težka in strašna – čeprav tudi lepa in topla. Opisi otroštva, zaznamovanega z agresijo, nenehnimi napadi, zapori in orožjem, so pretresljiva slika izgubljene mladosti v svetu, ki misli, da je za vedno pokopal nasilje in vojne.

Recenzija Bukla

Po številnih romanih, ki se dogajajo na Bližnjem in Srednjem vzhodu, Sibirska vzgoja predstavlja pravo osvežitev. Literarizirano avtobiografsko delo Nikolaja Lilina (1980), ki ima za seboj burno osebno zgodovino, od odraščanja v nepriznani Pridnestrski republiki (del Moldavije na meji z Ukrajino) prek vojskovanja v čečenski vojni in poznejšega življenja v Torinu, kjer se preživlja kot izdelovalec tetovaž, nas v neposrednem jeziku popelje med Sibirce, ki na silo preseljeni v Prednestrje tudi tu živijo tradicionalno življenje. Seveda pa tradicija v tem primeru pomeni nasilno življenje hudodelcev, ki se upirajo oblasti, bodisi carju ali pa komunistom, se preživljajo z ropanjem, preprodajanjem in drugimi nečednimi posli, ob tem delujejo po samosvojih moralnih in etičnih kodeksih, s katerimi fetišizirajo orožje in ubijajo tiste, ki kršijo pravila obnašanja, hkrati pa v posebnem ozračju medsebojne povezanosti vzgajajo svoje otroke v neustrašne ljudi. Roman, v katerem Tek za zmajem sreča Gomoro.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...