Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Simonove priče

Rudi Podržaj
Simonove priče
27,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-720-8
Leto izdaje izvirnika 2013

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
392 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Mozaični roman se z dvanajstimi zgodbami vrti okoli problematičnega najstnika Simona, nesramnega, zvitega, potuhnjenega, izkoriščevalskega mulca iz dobro situirane družine. Troublemakerja torej in meščanskega razvajenca, a se izkaže, da tudi njegove kmečke korenine po materini strani niso zanemarljive. Bralec iz zgodbe v zgodbo vse globlje prenika v Simonov lik in okolje, iz katerega izhaja, čeprav o njem nikoli ničesar ne izve iz »prve roke«. Njegova podoba se kot kakšna sestavljanka gradi iz pripovedi ljudi, ki v njegovem življenju igrajo pomembno vlogo. In tudi nasprotno, tako ali drugače Simon odigra pomembno vlogo v njihovem življenju, pa ne le njegovih najbližjih, ampak tudi šolskega varnostnika, sošolke, učiteljice biologije, psihologinje ali študentke igre, skratka vseh tistih, ki v knjigi dobijo svoj glas. Simon je nekakšen simptom ali trn v peti njihovih osebnih problemov, ki se izluščijo iz pripovedi, a hkrati tudi sprožilec morebitnih razrešitev, ki spet povratno delujejo nazaj na Simona.
Vsaka zgodba je majhna zaokrožena celota z odprtim koncem, ena za drugo pa postopoma drobijo klišejske kalupe in sestavljajo vse bolj celovit izsek življenja, za katerega se na koncu zdi, da sega onkraj slabega in dobrega. Pisatelj mojstrsko zajame svet posameznih pripovedovalcev, skoznje detektira nekatere značilne, nemara celo ključne slike današnjosti, obenem pa pretehtano dozira in stopnjuje razvoj celote. Prerez sveta v Simonovih pričah, ki nezadržno vlečejo v zgodbarski vrtinec, je tako »univerzalen v lokalnem«, zaradi svojevrstne rašomonske perspektive pa bralca tudi potem, ko odloži knjigo, zlepa ne spusti iz rok.

Recenzija Bukla

Simon je vase zagledan najstnik iz premožne meščanske družine, ki svoj privlačen videz in karizmo spretno izkorišča za manipuliranje v medosebnih odnosih. Je »patološki narcis«, čigar podobo odseva dvanajst prvoosebnih pripovedovalcev – od babice, mame in očeta do prijatelja, dekleta in šolske psihologinje. Podržaj tako Simona postavlja v samo središče romana, a mu obenem vzame besedo, s čimer na formalni ravni podvaja njegovo navidezno vsemogočnost in dejansko nemoč. Avtor zavestno manipulira z bralcem, v katerem sprva zaneti moralno ogorčenje. Postopoma se izkaže, da je tudi Simon ogledalo, v katerem si vsak od domnevnih hlapcev ogleduje svoje (izkrivljene) fantazme; njegova »osebnostna motnja« pa je simptom družinske in širše družbene patologije. A avtor s tem Simona, in z njim bralca, ne odveže odgovornosti za lastna dejanja. Nakaže pa tudi izhod iz somraka »kulture narcisizma« – zavedanje lastne smrtnosti in ponižnost pred njo. Spretno napisana psihološka srhljivka s pridihom misticizma, ki se prebere na dah.

Maša Ogrizek, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...