Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Sin

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6968-81-2
Naslov izvirnika Sin
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Nino Flisar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
170 g
116 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
bosansko leposlovje

Založnik o knjigi

Nagrada Evropske unije za književnost 2011  

V romanu Sin sledimo noči v življenju osrednjega literarnega lika, pisatelja, čigar življenje razpada. Zlovoljnega in nezainteresiranega za vse, razen za pornografijo in neprikrite izbruhe zla, ga tega dne zapusti žena, z odtujenim očetom je že leta v konfliktu, ne more razrešiti svojih travm iz otroštva, za nameček pa zgori še njihov nasad oljk. Nezmožen, da bi našel notranji mir, se odpravi v toplo mediteransko noč in razmišlja o sebi, svoji ljubezenski zvezi, svoji družini in svojem rodnem mestu. To njegovo potovanje v noč ga sooči s številnimi osebami; sreča študenta klavirja iz Dunaja, ki je se je odpovedal karieri in sprejel islam, skupino gobavcev s Kosova, možakarja, ki prostituira svoje hčerke, sina, ki ubije očeta itd. V grotesknem vzdušju se osebe, ki jih sreča, nadrealistično vrastejo v njegovo notranjo krizo, ki kulminira v mizantropske razmisleke o svetu, v katerem živi, da bi na koncu uvidel vse skupaj v drugačni luči.

o avtorju

Andrej Nikolaidis je bosansko-hercegovsko-črnogorski pisatelj in kolumnist. Rojen je bil leta 1974 v Sarajevu, kjer je odraščal, leta 1992 se je odselil v Črno goro in od takrat živi v Ulcinju. Napisal je več romanov, najpomembnejši so Mimesis, Sin, Dolazak (Prihod) in Mađarska rečenica (Madžarski stavek). Za roman Sin je leta 2011 prejel nagrado EU za književnost. Roman Odlaganje.Parezija (Odstranjevanje.Parezija) je bil v letu 2012 ovenčan z najpomembnejšo črnogorsko državno literarno nagrado »Miroslavljevo jevanđelje«. Leta 2017 je za svoje delo Mađarsko rečenica (Madžarski stavek) dobil nagrado »Meša Selimović« za najboljši roman na prostorih BiH, Srbije, Hrvaške in Črne gore. Njegovi romani so prevedeni v 14 jezikov.

Recenzija Bukla

Gre za tretjo Nikolaidisovo knjigo, ki je doživela slovenski prevod (in drugo najstarejšo v kronologiji njegovega opusa). Pogosto prevajan in nagrajevan (tudi za to knjigo je leta 2011 prejel nagrado EU za književnost) avtor tudi v tem kratkem romanu zakoraka na zanj značilen teren ubesedovanja dogodivščin v prvi osebi s pozicije »nekakšnega« intelektualca. Knjiga je kot srečevanje z ljudmi nenavadnih (krutih, a v Nikolaidisovem svetu povsem običajnih) usod, ki jo zakoliči tezno spoznanje (»vse je neskončno žalostno«), kar daje vtis nekakšne nihilistične (anti)moralistične meditacije, začinjene s ciničnim humorjem. A obenem v svetu romana nobena od tovrstnih sodb ne more zdržati, vsak poskus njegove refleksije je nujno laž in obenem nujno interesen, saj knjiga s samo vsebino tako rekoč izniči mož­nost kritike kot take. Zato je delo, napisano v privlačnem in hitrem slogu, bralska poslastica, za katero si je lahko predstavljati, da razdvoji bralstvo, obenem pa ji nikakor ne gre oporekati odpiranja zanimivih, temeljnih premislekov o našem umeščanju v družbo, naravi življenja in medosebnih odnosih.

Aljaž Krivec, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...