Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Škofova desna roka

Linden MacIntyre
Škofova desna roka
27,30 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-555-6
Naslov izvirnika The Bishop's Man
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
520 g
409 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman obravnava občutljivo in zelo aktualno temo: pedofilijo med katoliškimi duhovniki. Njegovi protagonisti niso žrtve in prestopniki, ampak predvsem duhovnik, ki je nekakšna škofova desna roka z nalogo brisati sledi za zločini in disciplinirati krivce. Kar navadno pomeni premestitev v kako odročno, od Boga pozabljeno faro ... Oče Duncan ve vse o skušnjavah in sprevrženih izgovorih grešnih sobratov, vendar se pod vplivom spoštovanega in občudovanega škofa dolgo ne vpraša po dejanskih posledicah svojih »ukrepov«: za brezvestneže je premestitev morda res kazen in Cerkev se je izognila škandalu, umazano početje pa se v novem, odmaknjenem kraju nadaljuje še bolj nemoteno in nove žrtve so v svoji osami še bolj nemočne.
Potem pa iznenada šok: oče Duncan zaloti svojega »mentorja«, uglednega priletnega duhovnika, v družbi mladega fanta v okoliščinah, ki mu vzbudijo zlovešč sum. Sam kar ne more (in noče) verjeti, drugi ga prepričujejo, da se moti, črviček pa kljub vsemu gloda naprej. Posledica vsega skupaj je, da ga pošljejo za dve leti v Honduras … Po vrnitvi postane prodekan katoliške univerze, ko pa njegovi nadrejeni zaslutijo, da v medijih vre zaradi pedofilije v cerkvenih krogih in da grozi hujši škandal, ga nemudoma doleti premestitev v odmaknjeno manjšo faro, ki je že nekaj časa brez stalnega duhovnika: njegov domači kraj. Tam mu tragičen dogodek – nepojasnjen samomor mladega fanta – dokončno odpre oči in ga usmeri na novo pot raziskovanja, polno travm, razočaranj, samospraševanja, malodušja, po drugi strani pa tudi razumevanja in poguma.
MacIntyre prepriča z dramatično (izmišljeno) zgodbo, temelječo na izsledkih lastnih novinarskih raziskav (roman se dogaja v 90. letih minulega stoletja, ko se je v Kanadi sprožil plaz prijav spolnih zlorab, in je bil napisan pred izbruhom škandalov, ki v zadnjem času pretresajo svet), s kompleksnimi in človeško verjetnimi značaji, subtilnimi opisi obmorske pokrajine Nove Škotske, predvsem pa z močno prvoosebno pripovedjo razrvanega duhovnika o dvomih, sumih, obsesijah in krivdi. Izjemno občutljivo napisano delo brez sledu senzacionalnosti pomeni uspešen prestop odličnega novinarskega peresa v svet literature.

Recenzija Bukla

Kanadski novinar (1943) je s tem romanom, ki je izšel poleti 2009, zaslovel, saj je ta hitro poletel na vrh najbolj prodajanih knjig v Kanadi. Zgodba je postavljena v 1990. leta (vrača pa se tudi desetletja nazaj), glavni junak je duhovnik Duncan MacAskill, človek, ki ureja za duhovnike neugodne stvari, bodisi povezane s pedofilijo (v času dogajanja se je v Kanadi sprožil plaz prijav spolnih zlorab, mnoge so v času izida dobile svoj sodni epilog) ali pa so morda posledica preveč živahnega življenja duhovnikov, kar je recimo pripeljalo do (neprijetnih) nosečnosti njihovih gospodinj. Prvoosebna pripoved, v kateri junak ves čas tehta razloge za duhovniške sprevrženost(i) in jih najpogosteje umešča nekje med evolucijskimi nagoni, celibatom in zimsko depresivno osamljenostjo, nas v mnogih časovnih utrinkih vodi skozi njegovo življenjsko zgodbo, od tega, kako je zalotil svojega mentorja v družbi z mladim fantom, zaradi česar je moral za nekaj časa oditi v Honduras, do vrnitve nazaj, ko je postal dekan katoliške univerze, potem pa spet dobil premestitev v domači kraj, kjer je z nepojasnjenim samomorom mladeniča dobil dober razlog za raziskovanje, je realistično spleten roman o tegobah in dilemah sodobnega duhovništva in njihovem vplivu na moderno družbo.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...