Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Skrito sporočilo

Sebastian Barry
Skrito sporočilo
33,10 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-543-3
Naslov izvirnika The Secret Scripture
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Jure Potokar
Spremna beseda Jasna Vombek
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14,5 cm
590 g
327 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roseanne McNulty je stara skoraj sto let, vendar jo čaka negotova usoda, kajti bolnišnico za duševno bolne, v kateri je preživela velik del življenja, naj bi zaprli. V nekaj tednih, ki naj bi pripeljali do tega, se pogosto pogovarja s psihiatrom, na katerega jo veže sicer previden, vendar tudi zaupljiv odnos, ki se začne poglabljati, ko psihiater žaluje za svojo umrlo ženo. Skozi dnevniške zapise se tako pred bralcem odpira pogled na Roseannino družino v tridesetih letih prejšnjega stoletja, pa tudi na družbo in zgodovinske okoliščine, ki so hkrati šokantne in ganljivo lepe. Roseannina zgodba se tako počasi spreminja v skrivno zgodovino Irske, polno grozljivih zlorab in omejenosti, vendar kljub temu tudi ljubezni, strasti in upanja.

Recenzija Bukla

Sebastian Barry (1955) je zelo cenjeni irski dramatik, pesnik in pisatelj, pogosto v konkurenci za literarne nagrade, ki ga z njegovim predzadnjim romanom Skrito sporočilo iz leta 2008 lahko prvič beremo tudi v slovenščini. Osrednja junakinja tega dela, ki je delno nastalo kot literarizirana biografija, je skoraj stoletna Roseanne McNulty. Ta že več kot pol stoletja domuje v sanatoriju za duševne bolnike, kot neke vrste oporoko pa se odloči napisati svojo avtobio­grafijo, ki jo skriva v svoji sobi. Drugi pripovedovalec romana je šef bolnišnice, dr. Greene, ki se mora zato, ker naj bi bolnišnico kmalu zaprli, odločiti, katere od bolnikov lahko spustijo nazaj v normalno življenje. Greene, ki mu je nedavno umrla žena, se še posebej zanima za Roseanne, saj hoče raziskati in razkriti njeno osebno zgodovino in razloge, ki so jo pripeljali v bolnišnico, vse skupaj pa se, podobno kot film Sestre Magdalenke, bere tudi kot zamolčana polpretekla irska zgodovina. Kompleksno.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...