Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrivna zgodovina

Donna Tartt
Skrivna zgodovina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-170-8
Naslov izvirnika The secret history
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Uroš Kalčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 16 cm
1.130 g
571 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Skrivna zgodovina pripoveduje zgodbo o tesni skupini prijateljev klasične filologije na elitnem kolidžu, ki pod vplivom karizmatičnega profesorja iščejo smisel življenja in v svoji želji po znanju in izkustvu prestopijo tanko mejo med dobrim in zlim.

Gre za spreobrnjeno detektivko, ki ne zastavlja vprašanja, kdo je storil zločin (to se nam razkrije že na začetku), temveč zakaj. Zgodba v mnogočem spominja na grško tragedijo in se ukvarja z vprašanji dionizičnega in apoliničnega, lepote in groze, spolne identitete, prevprašuje pa tudi razkol med družbenimi razredi.

Donna Tartt (1963) je ameriška pisateljica, ki je doslej napisala tri romane: Skrivna zgodovina (1992), ki je že ob izidu postala kultna uspešnica in je prodana v več kot 5 milijonih izvodov, The Little Friend (2002, WH Smith Literary Award) in Lišček (2013, Pulitzerjeva nagrada). Leta 2014 jo je revija Time uvrstila med 100 najbolj vplivnih osebnosti leta.

Recenzija Bukla

Prvi prevod ameriške pisateljice Donne Tartt (1963) v slovenščino je že sam po sebi prevajalski (in tudi bralski) podvig, saj gre pri Skrivni zgodovini za skoraj 600 strani dolg roman velikega formata, ki predstavlja njen prvenec iz leta 1992 (poleg tega je napisala še romana The Little Friend, ki je izšel leta 2002, in Lišček /The Goldfinch/, ki je izšel leta 2014 in prejel Pulitzerjevo nagrado, v slovenščini pa bo ta več kot 800 strani obsežen roman pri Cankarjevi založbi izšel leta 2017). Skrivna zgodovina je (post)študentski avtoričin roman (izšel je pri njenih 29-ih letih), v katerem z gosto pisanim in izdelanim stilom meša dve osnovni vsebinski plasti. Prva je študij stare grščine in antike na elitnem kolidžu, podobnem temu, na katerem je študirala tudi Donna Tartt. O njem pripoveduje prvoosebni Richard Papen, ki kmalu po prihodu na kraj študija opazi posebno skupino študentov. Ti se držijo bolj zase, hkrati pa se mu v svoji skrivnostnosti zdijo tudi neznansko privlačni, zato se jim želi priključiti. Poučuje jih nenavadni profesor Julian Morrow, ki za vključitev v svojo filološko skupino zahteva, da se Richard odpove drugim predmetom (in učiteljem), kar ta po začetnih dvomih tudi stori. Osrednji del prve polovice romana tako mine v Richardovem spoznavanju peterice, ki sestavlja ta posebni razred, in poskusu integracije v njihovo skupino – za razliko od večine drugih je sam iz nižjega socialnega razreda – pri čemer okoli njega ves čas veje občutek, da jim nekako ne more priti povsem do konca. Zgodba se iz predvsem študentskega romana na polovici spodvije še v žanrsko delo, saj se izkaže, da je med njihovim oponašanjem starodavnih bakanalij prišlo do nesrečnega uboja lokalnega kmeta, pri katerem pa nista bila navzoča ne Richard ne Bunny. Slednji se vse bolj kaže kot najšibkejši član skupine, saj ne more držati jezika za zobmi in vse bolj odkrito grozi, da jih bo naznanil. To preostale v nadaljevanju prisili, da se znebijo tudi njega. V drugem delu spremljamo preiskavo okoliščin Bunnyjeve smrti ter postopni razpad skupine in dramatični konec. Skrivna zgodovina je ambiciozen roman, ki se – še posebej ob dejstvu, da gre za prvenec – po karakterizaciji svojih likov in izpeljavi skuša kosati z velikimi deli sodobne ameriške literature, kar mu v precejšnji meri tudi uspe, Tarttova pa je z njim pokazala, da gre za velik literarni talent, ki je v Liščku dosegel vrhunec. Za literarne sladokusce.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...