Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sla po igri

Juli Zeh
Sla po igri
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-00-1287-0
Naslov izvirnika Spieltrieb
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Maruša Mugerli Lavrenčič
Urejanje Sandra Stevanovič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
800 g
414 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Alev je novinec v razredu in nemudoma vzbudi Adino pozornost. Je privlačen, inteligenten in aroganten. Mladostnika postaneta obsedena drug z drugim, med njima se razvije nenavaden odnos, strastna mešanica ljubezni in sovraštva. Iz tega se rodi pripravljenost in potreba po dejanjih, ki prestopijo sleherno mejo morale, človeškega sočutja in predvidljivega vedenja. V rokah ne držita samo svojih sošolcev, temveč se spravita tudi na nemočnega učitelja Smuteka, ki tako postane žrtev premišljenega izsiljevanja.
Roman je osupljiva zgodba o dveh srednješolcih in njuni zlobni igri. A igra se kmalu spremeni v obsesijo in ni več jasno, kdo v resnici drži niti v rokah. Avtorica se v romanu sprašuje o pomenu tradicionalnih vrednot in postavlja eno najpomembnejših vprašanj našega časa: Kdo danes lahko reče, kaj je dobro in kaj slabo? V romanu je avtorica vse odtenke povezala v fascinantno, temačno, zgoščeno filozofsko zgodbo.

Recenzija Bukla

Nadarjena nemška pisateljica (rojena leta 1974) se je slovenskim bralcem pred nekaj leti prvič predstavila z dokumentarno pripovedjo Tišina je hrup, o popotovanju po Bosni (2007), pozneje pa še z romanesknim prvencem Orli in angeli (2009), za katerega je dobila najvišje literarne nagrade. Po rahlo iluzionistični in grozoviti prvi pripovedi je tudi v drugo zarezala v kruto realnost, se filozofsko poglobljeno dotaknila bistva sodobne evropske družbe in provokativno razkrila pasivnost in čustveno praznino današnje mladine. Temačna večplastna zgodba romana Sla po igri se dogaja v zasebni nemški višji gimnaziji, kjer se v čuden trikotnik zamešajo introvertirana, zelo nadarjena, a nič kaj lepa petnajstletnica Ada, prikupen, prav tako inteligenten, nekoliko starejši in zelo aroganten sošolec Alev in melanholični poljski učitelj nemščine, Smutek. Skozi filozofsko izbrušene dialoge spoznamo še ciničnega učitelja zgodovine Höfija, sošolca Olafa, ki igra v šolski glasbeni skupini in se mu za šestnajsti rojstni dan ponesreči razdevičenje, Smutkovo ženo in pisano paleto sošolcev in sošolk. Med Alevom in Ado se razvije obsedno razmerje »ljubim te – sovražim te«, ki ima tragične razsežnosti za vse omenjene. Nevarne igre, ki se zlahka sprevržejo in kažejo na mnoge moralne dileme današnje mladine.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...