Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Služi ljudstvu

Yan Lianke
Služi ljudstvu
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-00-0601-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
167 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
kitajsko leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Služi ljudstvu, naslovljen po enem najbolj znanih sloganov velikega kitajskega voditelja Mao Zedonga, prinaša subverzivno kritiko korupcije, hipokrizije in nemoralnosti kitajske kulturne revolucije. Pripoved je postavljena v leto 1967, govori pa o zdolgočaseni ženi poveljnika Kitajske ljudske armade, ki med moževo odsotnostjo zapelje mladega vojaka kmečkega rodu. Pri tem hotna ljubimca v času, ko je bilo kakršnokoli sramotenje simbolov revolucije kaznovano s smrtjo, uničujeta podobe velikega voditelja za zvišanje svoje spolne strasti in naslade.

YAN LIANKE (1958, kitajska provinca Henan) je eden najbolj uveljavljenih in priznanih kitajskih literarnih ustvarjalcev, ki je za svoje delo prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Literarno kariero je začel kot uradni pisec Kitajske ljudske armade, vendar so ga zaradi ‘neprimernosti’ njegovih leposlovnih del hitro odpustili s položaja. Je avtor številnih romanov in zbirke kratkih zgodb. Služi ljudstvu ni njegovo prvo prepovedano besedilo; na tovrstnem seznamu se je znašel tudi eden njegovih zgodnejših romanov Šovhuo.

Služi ljudstv je žgečkljiva politična satira, ki jo je vladajoča politika zaradi ‘nespodobne’ uporabe ikonografije kitajske polpretekle zgodovine prepovedala, revijo, v kateri so bili objavljeni odlomki iz besedila, pa umaknila iz prodaje.
Roman o najbolj znanem sloganu Mao Zedonga in političnih ter seksualnih tabujih znotraj njegovega režima.
Avtor se ni spustil v javno debato zaradi prepovedi – dejal je, da prepovedi ne bo komentiral, ker se boji za varnost svoje družine.

Recenzija Bukla

Knjiga znanega kitajskega literarnega ustvarjalca je ob svojem izidu leta 2005 na Kitajskem povzročila pravi škandal, saj je bila zaradi satiričnega smešenja režima kitajskega voditelja Mao Zedonga in njegovega slogana prepovedana. Zgodba se dogaja leta 1967, ko je Maov kult dosegel vrhunec. Zdolgočasena in osamljena žena poveljnika Kitajske ljudske armade, ki je vse dni zaprta doma, med moževo odsotnostjo zapelje ambicioznega mladega vojaka, poveljnikovega glavnega slugo. Ljubimcema višek seksualnega užitka pomeni uničevanje simbolov in sloganov voditelja Maa – prekršek, ki je bil v tistih časih kaznovan s smrtjo.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...