Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Soba pod gradom

Robert Simonišek
Soba pod gradom
24,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6780-99-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
350 g
265 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Soba pod gradom Roberta Simoniška je po pesniških zbirkah in kratkih zgodbah prvo tovrstno delo avtorja. Glavni protagonist je priložnostni novinar in pisatelj, ki se znajde v majhnem provincialnem mestu, kjer se po nenavadnem ključu zadržuje več mesecev kar v hotelu. V mestu naleti na starega kolega, ki je eden izmed iniciatorjev protestov. Dnevna rutina na uredništvu lokalnega časopisa, kjer deluje občasno, občutek praznine, ki jo povzročijo negativni odgovori za službe, absurdni odnosi v malem mestu, najbolj pa srečanje s povzpetniškim kolegom in tekmecem iz študentskih časov, vzbudijo v njem plaz spominov, še najbolj na njegovo bivšo zvezo. Ta postane objekt njegovega premišljevanja in obsedene idealizacije, s čimer se protagonist vedno bolj odmika od resničnosti. Od premišljevanja ga sicer poskuša odvleči nova ženska, ki je v marsičem nasprotje bivše. Vendar mu je, vsaj v prvem delu romana, edina opora v mestu upokojeni in skrivnostni profesor, ki se iz neznanih razlogov preseli z Dunaja. Z njim pogosto filozofira o smislu življenju, filozofiji in o umetnosti. Glavni lik romana je vpet v mehansko vsakdanjost, prizadeva si, da bi povrnil dolg, ki ima tako konkretno kot simbolično funkcijo. Da bi končno poravnal račune mora iznajti način kako prodati edino premoženje, ki mu je preostalo – sliko slovenskega impresionista. Na tej poti se njegov vsakdan trga med tesnobnim zdaj in idiličnim nekoč, kar uvaja dvodelno strukturo romana, istočasno pa osvetljuje razliko med mladeničem in zrelim moškim, med »optimističnim obdobjem« in stanjem popolne družbene negotovosti. V zadnji tretjini se glavni lik odpravi v Rim, da bi se naposled pogovoril z žensko, o kateri še vedno premišljuje. Čeprav se v romanu križa več žanrov, gre v osnovi za tip ljubezenskega romana, ki kritično, marsikdaj ironično vpleta sodobno družbeno in kulturno-umetniško dogajanje ter klišeje, ki jih Simonišek nekonvencionalno presega s pomočjo (klasičnega) prvoosebnega pripovedovalca.

Recenzija Bukla

Peter Mrak, glavni junak romana, že od otroštva v sebi nosi praznino, saj je večinoma odraščal brez staršev. Tudi dvajset let pozneje se mu ne godi dosti bolje: izgubljeno išče svojo identiteto, v vlogi pisca se preizkuša v priložnostnih službah in na koncu se, da bi čim prej poravnal neplačani davek, zaposli na uredništvu časopisa. Peter Mrak, ki ga avtor pozneje označuje samo z inicialkama P. M., s čimer še poudari njegovo majhnost in nepomembnost, si svoje monotone dni v malem mestu lajša z obiski pri ostarelem profesorju Viktorju. Ko se že zdi, da si bo P. M. na koncu le osmislil svoje bivanje, se stvari odvijejo nekoliko drugače ... Simonišek je v prvencu spretno naslikal ujetost malega človeka, ki jo potencira z izbranim slogom jezika, vse skupaj pa nadgradi še s prikazom aktualnega, brezciljnega družbenega stanja.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...