Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sonjica

Ljudmila Ulicka
Sonjica
10,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-966-0
Leto izdaje izvirnika 1995
Prevod Marjan Poljanec
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
120 g
120 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sonjica, samotarsko, nelepo dekle, odrašča odmaknjeno od resničnega življenja in se samorastniško vzgaja ob prebiranju klasikov. Po neprijetni izkušnji, ki jo pri štirinajstih letih doživi z nesramnim sošolcem, v katerega se zaljubi, ji pozneje poroka z zrelim moškim, znanim in priljubljenim slikarjem Robertom Viktorovičem pomeni nebeški dar. Rodi se jima hči Tanja, ki odrase – kakor njena mama – v nelepo dekle; spoprijatelji pa se z Jasjo, prelepo hčerjo poljskih emigrantov, ki se naseli pri njih in kmalu postane Robertova ljubica.
Toda zaradi moževega varanja ni Sonjica niti presenečena niti obupana, temveč še srečna, da je usoda možu na stara leta prinesla takšno tolažbo. Najprej Tanja, po smrti Roberta Viktoroviča pa še Jasja odideta vsaka svojo pot, Sonjica pa se na stara leta ponovno samotarsko zataplja v svoje stare prijateljice – knjige.

Recenzija Bukla

zbirka Svila:

Štiri nova in dopadljiva dela v zbirki Svila. Prvo je kratki roman Črna voda ameriške pisateljice Joyce Carol Oates (nedavno je pri Modrijanu izšel njen roman Pikov fant), ki literarizira dogodek iz leta 1969, ko je bil za volanom avta senator Edward Kennedy in je prišlo do nesreče, v kateri je v skrivnostnih okoliščinah umrla njegova sopotnica, on pa je zapustil kraj nesreče. Avtorica je pri tem delu iz leta 1992 sicer vzela drug časovni okvir in druge junake – trdi celo, da knjiga nima nič s tisto Kennedyjevo afero – , v osrčju pa v svojem napetem, tokrat rahlo zakritem pripovednem stilu ohranja zaupljivi odnos med starejšim, izkušenejšim moškim in mlado žensko. Tudi druga Svila ima v določeni meri realen kontekst: gre za krajše besedilo nemškega pisatelja Stefana Andreasa (1906– 1970), ki se dogaja v 16. stoletju, ko slavni slikar El Greco dobi prav posebno naročilo – naslikal naj bi generalnega inkvizitorja Katoliške cerkve v Toledu Fernanda Niña de Guevare. Ker ta zboli, pokliče tudi zdravnika, ki pa ima z njim neporavnane račune, medtem pa je El Greco v dilemi, kako naj portretira bolehnega inkvizitorja. Oder za obračun je torej pripravljen, vendar se stvari na koncu odigrajo precej drugače. Tretjo zgodbo Slab značaj je napisal Javier Marías (nedavno mu je pri Cankarjevi založbi izšel prevod roman Tu začne se zlo), v tej alternativni verziji zgodovine pa ima glavno vlogo Madridčan za snemanje filma Acapulco se zabava (1963), da bi naučil španske izgovarjave nikogar drugega kot Elvisa Presleyja. Slavnega pevca potem odpelje tudi v nočno življenje tega in še kakega mehiškega mesta. Četrta letošnja svila pa je črtica Sonjica iz leta 1992, s katero se je prebila ruska pisateljica Ljudmila Ulicka (v slovenščini imamo njen kompleksni roman Daniel Stein, prevajalec), potem ko je poprej izgubila službo kot predavateljica genetike, ker je pisateljem posojala pisalni stroj. Zgodba sprem lja življenje naslovne junakinje, sicer strastne bralke, a samotarke, ki jo proč od knjižnih polic potegne znani slikar Robert Viktorovič in razburka njeno življenje.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...