Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Srečna smrt

Albert Camus
Srečna smrt
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kondor
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2877-9
Naslov izvirnika La mort heureuse
Leto izdaje izvirnika 1971
Prevod Katja Šaponjić
Spremna beseda Primož Vitez
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 12,5 cm
240 g
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko se je Nobelov nagrajenec Albert Camus leta 1960 smrtno ponesrečil v avtomobilski nesreči, je duh filozofskega in literarnega eksistencializma že zavel po vsej svetovni književnosti. Od njegovega prvega romana Srečna smrt so minila vznemirljiva desetletja 20. stoletja, ki so prinesla izpraznjenost, tesnobo, izgubo upanja, vse to, kar je bilo treba na novo poiskati v absurdnem človeku protislovnega sveta. A vrnitev na začetek nikoli ni slaba – Camus je Srečno smrt pisal v zgodnjih dvajsetih letih, javnosti pa je postala znana šele po njegovi tragični smrti. Takrat je na videz mrzli, od vsega odtujeni tujec Meursault dobil svoje temelje: Srečna smrt je namreč zgodba o Patriceu Mersaultu, ki hladnokrvno umori človeka. Čeprav je močno obsijana od sonca, je Camusova proza v Srečni smrti izjemen primer eksistencialističnega optimizma, ki človeku pusti absolutno svobodo – ta pa se konča, ko sonce zaide in se izprazni v točko nič.

Recenzija Bukla

Konec leta 2013 je bila stota obletnica Camusovega (1913– 1960) rojstva, ob tej priložnosti pa smo v slovenščini prvič dobili prevod njegovega po smrti izdanega pričujočega romana, ki ga je ta francoski klasik in predstavnik filozofije absurda, koncipiral in napisal konec tridesetih let (1936– 1938), se potem odločil, da ga ne bo ponudil v izdajo, tematske nastavke iz njega pa potem uporabil v svojem naslednjem, morda najboljšem znanem delu, Tujec, ki je izšlo leta 1942. Za razliko od prvoosebnega Tujca je Srečna smrt pisana tretjeosebno, njen osrednji lik pa je Patrice Mersault (podobnost z Meursaultom iz Tujca je očitna) s svojim monotonim in praznim življenjem ter votlim partnerskim razmerjem, ki pa je v lovu na srečo v svojem življenju. Ko pride v stik z bogatim invalidom Rolandom Zagreusom, se ga Mersault odloči ubiti in z njegovim denarjem priti do tako želene sreče. Seveda pa pot do nje ni enosmerna cesta in prizadevanje za »srečno smrt« ga tu in tam celo še bolj oddaljuje od nje; šele takrat, ko se v idili sproščenega življenja nanj spusti neozdravljiva bolezen, se mu možnost srečnega konca spet približa na doseg roke. Sreča kot (ne)smisel življenja.

Samo Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...