Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Srečni človek

Arto Paasilinna
Srečni človek
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-01-1590-8
Naslov izvirnika Onnellinen mies
Leto izdaje izvirnika 1976
Prevod Jelka Ovaska
Urejanje Katja Klopčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
360 g
210 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
finsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nekega pomladnega dne vaščani Kuusmäkija s prihodom inženirja Akselija Jaatinena končno dočakajo začetek gradnje novega betonskega mostu, ki bo nadomestil stari, že trhli Morilski most. Toda občinski uradniki niso preveč navdušeni: prvi dan se jim zdi, da se inženir brati z delavci in da most ne bo končan pravočasno, že naslednjega dne se jim zdi, da preveč garajo. Konflikt le čaka, kdaj bo izbruhnil. Toda tujec nikakor ni človek, ki bi se kar tako vdal, in ko se že zdi, da ga je vaškim veljakom uspelo poraziti, se Jaatinenova pot navzgor šele začenja.

Recenzija Bukla

Citiram po spominu: »Vsako leto, ko začenja odpadati prvo listje, v knjigarne pride novi roman Arta Paasilinne.« Seveda to velja za Finsko, a po zaslugi prevajalke Jelke Ovaska (pred nekaj meseci je izšel njen literarni prvenec, ljubezenski roman Severnica nad Olimpom) že kar nekaj zadnjih let skoraj tudi za Slovenijo, saj je v zadnjih sedmih letih (po navadi spomladi) izšlo kar pet njegovih romanov, ki so doživeli navdušen sprejem bralcev. Srečni človek je njegovo delo iz leta 1976, v njem pa je osrednji junak inženir Akseli Jaatinen, ki pride v vas Kuusmäki zgradit nov most, saj je starega z leti že dodobra omajala deroča reka. Njegov prihod v vasi sproži val ksenofobije in nezadovoljstva, a Jaatinen je velik, plečat in močan moški, s svojevrstno zavzetostjo in preudarnostjo se z delavci loti gradnje, njegova ambicija pa se pri tem ne konča, saj se s svojo prostodušno zvitostjo sčasoma asimilira v vse ključne pore vaškega življenja (tudi pri ženskah) ter kljub negodovanju v vasi postane pomemben člen. Avtor je junaka oblikoval po resničnem človeku, ki ga je nekoč srečal na bencinski črpalki.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...