Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stari mojstri

Komedija
Thomas Bernhard
Stari mojstri
21,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-242-133-5
Prevod Jani Virk
Spremna beseda Jani Virk

Tehnične lastnosti
trda vezava
192 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstrijsko leposlovje

Založnik o knjigi

Stari mojstri so zadnji Bernhardov roman. V njem povzema vsa glavna vozlišča svojega pisanja, od vseživljenske bolezni, naperjenosti proti prevladujočim miselnim in družbenim mehanizmom, do ambivalentnega odnosa do življenja, umetnosti in domovine: kar ljubimo, hkrati tudi sovražimo. Nič ni popolno, niti stari mojstri in njihova umetnost. In čeprav je, razmišlja v Starih mojstrih filozofični starec Reger, umetnost lahko rešitev pred neznosnostjo življenja, nam vsa umetnost v resnici ne more nadomestiti izgube enega samega ljubljenega človeka.
Avtor spremne besede je Jani Virk.

Thomas Bernhard (1931-1989) je ob Bachmannovi, Handkeju in Jelinekovi eno velikih imen avstrijske proze po drugi svetovni vojni. Njegov obširni literarni opus je predvsem z romani in dramami pomembno zaznamoval povojno literaturo v nemščini in provokativno razkrival mimikrijo sodobne avstrijske kulture in družbe. Bernhardova vsebinska in formalna pripovedna radikalnost sta dosegli širok evropski odmev in razklali njegovo bralsko publiko na tiste, ki so ga slavili kot prenovitelja literature v nemščini in njegov povojni vrh in na tiste, ki so v njem videli ljudomrznega alpskega Becketta in onečejevalca gnezda.

Recenzija Bukla

Zadnji roman velikega avstrijskega pisatelja in dramatika je napisan v značilnem Bernhardovem slogu, ki zaradi zgoščenosti bralcu skoraj ne pusti dihati. Misli se ves čas prelivajo čez rob stavkov, zato roman bralca kar vabi, naj ga prebere na dušek. Prvoosebni pripovedovalec Atzbacher je pravzaprav samo zapisovalec misli muzikologa in ljubiteljskega filozofa Regerja, ki redno obiskuje dunajski Umetnostnozgodovinski muzej, kjer lahko razmišlja. Zunanjega dogajanja je zelo malo, zgodbo večinoma sestavljajo samo Regerjeva kritična razmišljanja o tem in onem, iz katerih veje osamljenost, ki jo čuti po ženini smrti. Prav v tem pa lahko prepoznamo eno izmed avtobiografskih potez dela. Avtor je knjigo podnaslovil Komedija, toda kmalu postane jasno, da je to lahko le v sarkastičnem in ironičnem pomenu besede. Sicer je Bernhard kot dramatik dober znanec slovenskih odrov, v slovenščini pa poleg tega lahko beremo tudi druga njegova prozna ­dela.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...