Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Stena
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6949-01-9
Naslov izvirnika Die Wand
Leto izdaje izvirnika 1968
Prevod Amalija Maček
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
310 g
216 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstrijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Stena je izšla leta 1963 in je najpomembnejši roman avstrijske pisateljice Marlen Haushofer (1920-1970). Eni so v njej videli sliko sveta po atomski vojni, drugi poziv nazaj v planinski raj, tretji priliko o ženski emancipaciji. Pol stoletja pozneje, ko se v nevidne stene, ki ločujejo naša samotna bivanja in nas silijo v nove strategije in osmislitve preživetja, zaletavamo na vsakem koraku, je roman preprosto dober vodnik in tolažnik. Gre za na videz utopično ali fantastično dogajanje, opisano z izjemno poetično in psihološko pretanjenostjo. 40-letna pripovedovalka se za vikend s sorodniki odpravi v hribe, kjer se zjutraj znajde sama v gorski koči. Njen pes zadane ob nevidno stekleno steno, skozi katero lahko vidi, da so očitno vsi drugi ljudje okamneli oziroma umrli. Tako je ta steklena stena njena zaščita, pa tudi zapor. Naučiti se mora, kako preživeti v naravi in skrbeti za živali, ki se zatečejo k njej, nekoč celo v samoobrambi ubije nekega nasilnega moškega, ki se znajde na njeni planini. Dogajanje si zapisuje, dokler še ima papir, ne da bi vedela, ali bo te zapiske kadarkoli videlo človeško oko. Stena je aktualno branje - opisuje ujetost žensk v odnose, osamljenost v zakonu, neuspele poskuse pobega iz utesnjujočih spon, saj si človek tudi ujetništvo za stekleno steno lahko dokaj lepo uredi, poleg tega pa tudi problematiko preživetja in ponovnega sobivanja z naravo v primeru globalne katastrofe . Leta 2012 je Julian Pölsler po romanu, ki je valjal za neuprizorljivega, posnel – uspešen – film.

Recenzija Bukla

Po dobrih petdeset letih, odkar je bilo to delo napisano, ostaja Stena že skoraj klasičen, ob tem pa vsebinsko izjemno pomenljiv roman. Morda je sedaj celo še bolj aktualen kot ob svojem prvem izidu. Fantastičen po svoji osnovi, eksistencialističen po svojem nadaljevanju ima v svojem osrčju junakinjo, ki se s sestrično in njenim možem odpelje na izlet v njuno lovsko kočo. Zakonski par se popoldan spusti na večerjo v dolino, potem pa ne vrne nazaj. Drug dan junakinja (njenega imena ne spoznamo) zaprepadeno ugotovi, da je od doline (in preostalega sveta) ločena z neprebojno stekleno steno in da so ljudje tam daleč doli nepremični in potemtakem najbrž mrtvi. Novo stanje junakinjo preseneti, potem pa se vživi in prilagodi nanj ter kot kak sodobni Robinzon sredi Avstrije živi naprej in začne pisati poročilo o svojem bivanju. Najbolj znano delo avstrijske pisateljice Marlen Hauhofer (1920– 1970), s katerim je vplivala na mnoge avtorje, tudi Elfriedo Jelinek, je ob petdeseti obletnici svojega nastanka dobilo tudi odmevno filmsko upodobitev (film si je bilo moč ogledati tudi na Liffu).

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...