Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sto let samote

Gabriel García Márquez
Sto let samote
34,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-4568-4
Naslov izvirnika Cien años de soledad
Leto izdaje izvirnika 1967
Prevod Alenka Bole Vrabec
Spremna beseda Matej Bogataj
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 15 cm
600 g
527 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
kolumbijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

To je bilo edino, kar je preživelo iz neke preteklosti, ki se ni končala v uničenju, ker se je še vedno postopoma uničevala, se razžirala od znotraj, se končevala sleherno minuto, ne da bi se kdaj do konca končala.

Sto let samote, kultno delo magičnega realizma, ki je za vedno spremenilo književnost Latinske Amerike, se lahko bere kot pravljica. A Gabriel García Márquez (1927–2014) je v njem nastavil ogledalo družbi svojega, pa tudi našega časa, saj je v zgodbi o rodbini Buendía in mestecu Macondu skozi večno vračanje enakega razgrnil celotno človeško mitologijo. Márquezova nadčasovna mojstrovina, ki je svojega avtorja ustoličila med najpomembnejše pisatelje 20. stoletja, že od svojega izida leta 1967 navdihuje vedno nove interpretacije in ostaja eno ključnih del ne le kolumbijske, temveč svetovne književnosti. V slovenščini je prvič izšla leta 1971 in doživela več ponatisov, zdaj pa se med slovenske bralce podaja v osveženem prevodu in prenovljeni podobi.

Recenzija Bukla

Osveženi in prenovljeni prevod romana, ki je v slovenščini prvič izšel leta 1971, štiri leta po izvirnem izidu, je ključno delo in drugi roman kolumbijskega Nobelovca Gabriela Garcie Marqueza (1927–2014), ki je utrdilo pojem magičnega realizma v južnoameriški literaturi, njega pa lansiralo kot velikega avtorja. Sto let samote je, poleg njegovega romana Ljubezen v času kolere in avtobiografije Živim, da pripovedujem, najbolj znano pisateljevo delo, po strukturi pa gre za družinsko kroniko, ki jo je Marquez zasnoval na svojih prednikih. Roman pripoveduje večgeneracijsko zgodbo družine Buendía, od ustanovitelja Joséja Arcadia prek njegovih sinov in vnukov, kar vse se odvija na ozadju vzpona in padca mitičnega mesta Macondo. V tej dramatični in živopisni zgodbi se med tragikomičnimi potezami človeštva ves čas prepletajo življenje, ljubezen, poželenje in smrt, z bleščečim slogom in dostikrat humornim pristopom pa prigode družine Buendía (v novi izdaji je izrisano tudi družinsko deblo) postavljajo zrcalo prav vsakemu človeku, ob tem da zgodovina, miti, rast in propad Maconda seveda odražajo podobo celotne Latinske Amerike in njene usode. Moderna klasika, ki bo gotovo našla nove bralce tudi pri nas!

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...