Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Strdek
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-007-7
Naslov izvirnika Trombot
Leto izdaje izvirnika 1996
Prevod Sonja Dolžan
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
540 g
352 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
makedonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dogajanje romana je postavljeno v svet športa v času neposredno pred razpadom SFR Jugoslavije, ko državo na vseh področjih razjeda korupcija. Celotna zgodba obsega tri ure in šest minut, njena kompozicijska struktura pa se razvija na treh ravneh: prvi dve sta si na videz nasprotni (športni vsakdanjik literarnih oseb in življenje krvnega strdka v krvi protagonista romana), vendar sta obe podrejeni tretji ravni, ki predstavlja neizbežnost kozmičnih zakonitosti. Eden od protagonistov romana je Krvni strdek, ki živi svoje lastno življenje, raste, se razvija, ima čustva, enaka človeškim, na koncu pa v želji, da bi bil najboljši svoje vrste, zamaši žilo v nogometaševem telesu in ubije njega in sebe. Metafora za družbeno zlo, ki uničuje državo, naredi roman za večno aktualno branje.

Recenzija Bukla

V prestižnem dubrovniškem hotelu se znajdeta perspektivni makedonski nogometaš Ordan in njegov trener Niko. Na recepciji se prijavita pod lažnim imenom, a ne zato, da bi v miru uživala v morskih počitnicah, ampak ker morata razmisliti, kako naj pred očmi javnosti prikrijeta Ordanovo poškodbo noge, ki jo je nogometaš staknil v nedavnem pretepu. Bolečine v nogi so vedno hujše, zdi se, da se Ordan ne bo mogel udeležiti prihodnjih tekem. Mu je vse to zakuhal kar njegov trener? Ali pa je šlo za splet nesrečnih okoliščin? V tem slogu je zastavljen samo okvir zgodbe, v kateri odigra drugega glavnega protagonista krvni strdek, ki raste in se masti v krvi mladega nogometaša in ki mu je priljubljena makedonska pisateljica namenila povsem »človeško« vlogo. Tako se pred očmi bralcev nenadoma odvija večplastna zgodba s simbolnim končnim sporočilom.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...