Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Stropi

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-009-1
Naslov izvirnika Stropy
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Nives Vidrih
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
410 g
242 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
češko leposlovje

O knjigi

Junakinja po psihičnem zlomu pristane v psihiatrični bolnici na detoksu, med pacientkami, odvisnimi od alkohola ali drog; odnosi med pacientkami samimi ter med njimi in zdravstvenim osebjem so skrajno zaostreni, že na meji živalskosti. Junakinja na strop v bolniški sobi nad posteljo, ki odpira nove razsežnosti, projicira svoje tesnobne zgodbe in vizije.
Stropi so roman o tem, kaj je bistvo naše človečnosti in po čem se v takih kriznih situacijah

sploh še ločimo od živali, so zgodba o malem zasebnem svetu, v katerem so se podrle vse meje, tudi meje v pripovedni strukturi: pripovedovalka je občasno tretjeosebna, tekoče prehaja v prvoosebno, sem in tja je tudi drugoosebna. Stropi so izjemni po svoji zgoščenosti in poetičnosti, pripovedni energiji in drastični metaforiki. Roman je bil leta 2013 nagrajen s prestižno češko nagrado Magnesia Litera.

Recenzija Bukla

Kaj je danes sploh še normalno? In kdo je v resnici »nor«? Tisti, ki tako kot Ema, glavna junakinja knjige, po psihičnem zlomu pristane na zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice? Ali pa morda kdo iz pogosto samo navidezno »zdravega in običajnega« sveta«, ki junakinji skuša dopovedati, naj se čim prej vda v svojo usodo? Podobna vprašanja se porajajo bralcu, ko spremlja Emo, ta žalostni lik, ki odseva obup sodobne družbe, prezrtost, neslišanost in odtujenost posameznika. Da bi laže preživela v dobesedno ponorelem okolju, ki ga pisateljica s spretnimi orisi izkleše na moč presunljivo in pretresljivo, si junakinja ustvari vzporedni svet. Svet, ki se odvija na stropih in ima, odvisno od junakinjinega razpoloženja, različne razsežnosti, odseve in pomene. Priljubljena češka pisateljica, ki je pri nas zaslovela z romanom Leto biserov, je za knjigo Stropi lani na Češkem prejela prestižno literarno nagrado Magnesia Litera.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...