Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stvari, ki padejo z neba

Selja Ahava
Stvari, ki padejo z neba

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7047-18-9
Naslov izvirnika Taivaalta tippuvat asiat
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Julija Potrč Šavli
Urejanje Jana Bauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13,5 cm
220 g
188 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
finsko leposlovje

Založnik o knjigi

So stvari, ki jih doživimo, le naključje? Nam jih na pot zvito nastavlja usoda? Teta Annu dobi na lotu. Kakšna sreča! Pa je res? Ko zadene glavni dobitek drugič, od šoka zaspi, da je ni mogoče zbuditi. V ribiča Hamisha MacKaya udari strela. Večkrat. Kakšna smola! Z neba prileti kos ledu naravnost na Saarino mamo. Zakaj ravno na mojo mamo? se sprašuje deklica Saara.

Ahavin roman je nenavadna tragikomična zgodba, v kateri se srečni dogodki izmenjujejo z nesrečnimi, običajnost vsakdanjega življenja z radikalnim absurdom, pravljica s tragedijo. Je tudi duhovita pripoved o tem, kako se spopasti z dogodki, ki se nam zgodijo, a nanje nimamo nobenega vpliva. Ahava o bolečini in izgubi pripoveduje z glasom, ki je hkrati močan in nenavadno lahkoten.

Selja Ahava je za roman Stvari, ki padejo z neba prejela Evropsko nagrado za literaturo.

Recenzija Bukla

Pred nami je drugi roman finske pisateljice srednje generacije; zanj je leta 2016 prejela nagrado Evropske unije za književnost. Roman je sestavljen iz štirih zgodb: V steno zazidano dekle, Hamish MacKay in njegovih pet strel, Morska deklica čofota, In te zgodbe je konec. V vseh zgodbah kot v nanizanki nastopajo isti osrednji liki, ki se jim pridružijo gostujoči. Vsako zgodbo pa iz svoje perspektive pripoveduje vsakič druga glavna oseba. Pripovedni slog odlikuje svojevrsten magični realizem; zaznamuje ga sosledje naključij, ki to morda niso, a odločilno vplivajo na življenje junakov. Kakšno »poslanstvo« imajo dogodki, za katere lahko rečemo, da se nam zgodijo naključno? Nanje nimamo nobenega vpliva, kar zgodijo se: padejo z neba in spreminjajo življenja. Prinašajo srečo in žalost, bolečino, izgubo in neizbežnost, s katero se je treba spopasti in jo preživeti. Čas ima v vseh zgodbah velik pomen, pomaga ozdraviti rane in doumeti, da je življenje tragikomično, kar ni nujno slabo!

Sonja Juvan, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...