Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ta slepeča odsotnost svetlobe

Tahar Ben Jelloun
Ta slepeča odsotnost svetlobe
24,62 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2006
ISBN 961-231-554-X
Prevod Suzana Koncut
Spremna beseda Suzana Koncut

Tehnične lastnosti
trda vezava
192 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Recenzija Bukla

Tahar Ben Jelloun je kot prvi neevropski frankofoni pisatelj prejel prestižno Goncourtovo nagrado. Avtorjeve literarne začetke je zaznamovala poetična proza, polna pravljičnih fragmentov. Posledica brisanja ločnice med izmišljijo in resničnostjo je bil razpad vzročno urejene zgodbe, zato njegovim prvim pisateljskim izletom verjetno še najbolj ustreza oznaka pripoved. A že v romanu Otrok peska in njegovem nadaljevanju Sveta noč je simpatični Maročan \"skromnost\" prvih poskusov nadgradil z bolj linearno pripovedjo in z manj problematično zgodbo. Jellounovim kasnejšim in obsežnejšim pripovedim je skupna trša romaneskna struktura z realnim socialnim ozadjem.
Roman Ta slepeča odsotnost svetlobe ni več osredotočen na problematiko tradicionalnega arabskega strogega ločevanja med položajem moškega in ženske in izoblikovanje identitete v povezavi z močjo in družbeno strukturo. Podlaga romanu so namreč pričevanja nekdanjega zapornika v tajnem zaporu v osrčju Atlasa, ki so ga zgradili leta 1972 po dveh neuspelih atentatih na tedanjega maroškega kralja in vanj zaprli 58 častnikov in podčastnikov. 18 let suhega kruha in mlačne vode z zažganim škrobnatim prahom, popolna tema, grobu podobna celica, ki je ponižala pokončnega človeka, grozljiva okrutnost stražarjev in prepoved zdravniške nege so močno zredčile njihove vrste. V napadu blodenj in samouničevalnega nagona jim ostaneta dve možnosti: prepuščanje počasnemu umiranju ali boj za ohranitev dostojanstva. Prvoosebna pripoved Salima, enega izmed redkih preživelih, prikliče nekatere Jellounove priljubljene like: pogosto uporabljeni arabski ulični pripovedovalci in aluzije na pripovedke iz Tisoč in ene noči tokrat dobijo novo dimenzijo. Avtor je še posebej prepričljiv, ko pripovedovanje zagovarja kot možnost rešitve, poglabljanja vase in odvračanja od sovraštva. \"Zaporniški roman\", ki tudi s simbolno igro svetlobe in teme približuje mistični arabski svet evropskemu kulturnemu okolju, pa je – bolj kot kritika maroških neciviliziranih družbenih situacij – miselna in duhovna pot človeka v skoraj popolni izolaciji. Presežno. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigi Otrok peska in Sveta noč.

 

 

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...