Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Taksi
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2211-1

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,7 x 14,5 cm
380 g
202 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
egipčansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko se s Halidom Al Hamisijem že oseminpetdesetič usedemo v kairski taksi in prisluškujemo njegovim žalostnim, smešnim, šokantnim pogovorom, je jasno, da je v »zgodbah s ceste« več resnice kakor v novinarskih poročilih. Taksisti so najboljši »merilci resničnega utripa nemogočih egiptovskih ulic« in Hamisijevo pričevanje se je usedlo v srca egiptovskega naroda. Zato je Taksi, hibrid med dokumentarno literaturo in fikcijo, ena najbolj priljubljenih knjig v Egiptu. »Kajti kultura tega naroda pride na dan v njegovih preprostih ljudeh. In egiptovsko ljudstvo je lahko veličasten učitelj vsakomur, ki se hoče učiti.«

Halid Al Hamisi (1962) je televizijski producent, režiser in pisatelj. V zgodbah taksistov, v katerih je skrita titanska moč po preživetju, je v večinskem družbenem sloju ujel duha sedanje dobe. Zgodovine pač ne pišejo vedno samo zmagovalci.

Recenzija Bukla

Halid Al Hamisi (1962), egiptovski pisatelj, producent in režiser, je v svojem dokumentarnem romanu Taksi (2007) postregel z genialno preprostim, a zmagovalnim konceptom: pred nami se zvrsti 58 kratkih zgodb, ki jih je, včasih tudi skozi izmišljene oziroma prilagojene dialoge in malce prirejene situacije (ki pa vseeno lepo ujamejo duh časa) doživel med vožnjo v kairskih taksijih. Knjigo imajo tuji kritiki za nekakšno napoved arabske pomladi, to pa najbrž zaradi tega, ker se med pogovori s taksisti lepo zrcali atmosfera arabske družbe, preproste življenjske in druge zgodbe taksistov, ki jih iz njih spretno izvabi Hamisi, pa postrežejo tudi z dolgoročnimi družbenimi zaključki. Cestni filozofi, od katerih najlaže izveste, kaj je v deželi novega (sploh v Kairu, kjer se večina življenja dogaja na prepolnih ulicah), pa iz zgodbe v zgodbo dokazujejo tudi to, da je vsak človek otok, ki lahko v sebi skriva tudi največja presenečenja. Knjiga, ki kar kliče po še kaki (morda tudi slovenski) različici.

Samo Rugelj, Bukla 78

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...