Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Taksim
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-502-9
Naslov izvirnika Taksim
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Jana Unuk
Spremna beseda Jana Unuk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
500 g
336 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Taksim (2009) Andrzeja Stasiuka je zasidran znotraj pisateljevega lastnega, prepoznavnega literarnega sveta: Paweł, ki smo ga v Devet zapustili na begu visoko na varšavskih strehah, se je medtem zatekel v kraje Galicijskih zgodb in Zime, tam srečuje njihove junake in kdaj pa kdaj celo opazuje kak prizor iz njih. V Taksimu potujoča trgovca Paweł in Władek na poteh po vzhodni in južni Evropi, ki ju je pred njima že prevozil pripovedovalec Na poti v Babadag, kupčujeta z obleko iz druge roke, narejeno v tretjem svetu in opremljeno z našitki London–Paris–New York. Medtem ko simbolično prelagata breme odpadkov razvite Evrope na najrevnejše prebivalstvo njenega obrobja, se zapleteta v tihotapljenje azijskih migrantov in rešujeta Władkovo dekle iz modernega suženjstva, vendar je pustolovska akcija prejkone pretveza za pršeče ognjemete Władkovih zgodb in za pripovedovalčeve lirične vtise in spomine z njunih poti, ki se začenjajo nekje ob južni poljski meji in končajo na istanbulskem trgu Taksim. Stasiukov novi roman je hvalnica pripovedovanju in dolgo pričakovani slovanski »on the road«.

Recenzija Bukla

Poljski pisatelj, dramatik, novinar in esejist ter nenazadnje dobitnik nagrade Vilenica 2008 Andrzej Stasiuk (1960) slovenskim bralcem že dolgo ni več neznanka. Dodobra s(m)o ga spoznali že s predhodno prevedenimi deli Devet, Na poti v Babadag in Galicijske zgodbe, samosvojimi slovanskimi »on the road« romani, v katerih so se junaki bolj kot nad resnično pokrajino navduševali nad preigravanjem lokalnih zgodb. Nič drugače ni v Taksimu. Osrednji romaneskni zaplet – preprodaja cenenih kosov oblačil iz druge, tretje in še kdo ve katere roke z lažnimi našitki London-Pariz-New York – je bolj kot ne okvir, v katerega prvoosebni pripovedovalec Paweł in junak romana Devet beleži neverjetne zgode in nezgode svojega pajdaša Władka. Izpod gosto nanesenih pripovednih nanosov vzhaja nova, mitizirana pokrajina, kjer se je čas zasidral v nedoločljivi točki še bolj nedoločljive preteklosti. Pa vendar se zdijo opisani kraji toliko bolj pristni, kolikor so neverjetni. Stasiuk sveta ne beleži, temveč ga ustvarja, zato so potovanja po njegovih literarnih svetovih kot vedno posebno doživetje.

Ana Geršak, Bukla 82-83

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...