Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tam tam

Tommy Orange
Tam tam
33,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Hiša knjig, založba KMŠ
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7076-27-1
Naslov izvirnika There there
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Ljubica Karim Rodošek
Urejanje Maja Brodschneider Kotnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
400 g
304 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjižna uspešnica New York Timesa! KNJIGA VSEH KNJIG O INDIJANCIH – pretresljive zgodbe Indijancev, ki skušajo prodreti skozi močne in varljive klišeje o njih, ki jih je sodobni svet poln. Tommy Orange z naravnost osupljivim in dovršenim slogom odstira vrata v nam neznani svet duš, ki skušajo povedati nepotvorjeno resnico o sebi.

Presunljiv roman Tommyja Orangea sledi dvanajstim likom iz domorodnih skupnosti: vsi potujejo na Veliki oaklandski pow wow, vsi so povezani drug z drugim na načine, ki jih mnogi med njimi še ne dojamejo. Tam je Jacquie Rdeče pero, na novo ozdravljena alkoholičarka, ki se skuša vrniti k družini, ki jo je zapustila. Dene Oxedene, ki si skuša na novo urediti življenje po stričevi smrti in je prišel delat na pow wow, da bi počastil spomin nanj. Opal Viola Victoria Medvedji ščit je prišla gledat svojega nečaka Orvila, ki se je sam naučil tradicionalnega indijanskega plesa s pomočjo video posnetkov na YouTubu in bo prvič javno nastopil.

Tam se bo zgodilo veličastno srečanje in odvil se bo spektakel svete tradicije. Tam bodo priče žrtvovanju, junaštvu in izgubi. Skupaj ta zbor glasov pripoveduje o stiski urbanega ameriškega domorodca – spopada se s kompleksno in bolečo zgodovino, z dediščino lepote in duhovnosti, zavezo, žrtvovanjem in junaštvom. Ko spoznamo razloge, zaradi katerih se je vsakdo od njih udeležil Velikega oaklandskega pow wowa, nas bo razvoj dogodkov vodil proti presenetljivemu, a hkrati neizogibnemu zaključku, ki bo spremenil vse.

Tam tam je takoj postal klasika in je hkrati ganljiv in neznansko zabaven, skrajno sodoben in vselej nepozaben.

Recenzija Bukla

Sodobnih indijanskih romanov v slovenščini nimamo ravno veliko, zato je pravi literarni dogodek, da je pri nas izšel prevod cenjenega romana Tam tam iz leta 2018, tudi finalista za Pulitz­erjevo nagrado in prejemnika American Book Awards za leto 2019, ki ga je napisal Tommy Orange. Orange (1982) je pripadnik ameriških staroselcev Čejenov in Arapahov, kar postane jasno že po prvih prebranih stavkih romana, ki ga avtor uvede z esejem, v katerem na kratko, a odločno povzame kronologijo nasilnosti, ki so ga priseljenci v Ameriko in vojska izvajali nad staroselskim prebivalstvom, ki je vse do danes ostalo stisnjeno in zakrčeno. A vendar so vsaj nekateri Indijanci tudi v urbani sedanjosti našli svojo novo identiteto, skupaj z bivanjskimi težavami, ki jih spremljajo, kar je izhodišče romana. Orange nam predstavi paleto dvanajstih likov (tudi svoj alter ego), ki vsi potujejo na Veliki oaklandski pow wow, srečanje staroselcev, kjer se bo izkazalo, da so povezani z drugimi na načine, ki jih mnogi med njimi še ne dojemajo. Izvirno!

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...