Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Teči

Jean Echenoz
Teči
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6949-22-4
Naslov izvirnika Courir
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Suzana Koncut
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
210 g
89 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Nekega dne bodo izračunali, da je Emil samo s treningi menda trikrat pritekel okoli sveta. Pomembno je le skrbeti, da stroj teče, da se nenehno izpopolnjuje in da iztisne dobre rezultate, in verjetno ga prav zato, odkrito rečeno, ni ravno lepo pogledati. Na vse drugo se namreč požvižga. Ta stroj je kakor izjemen motor, na katerega bi pozabili pritrditi karoserijo. Njegov slog ni dosegel in morda ne bo nikoli dosegel popolnosti, toda Emil ve, da se s tem nima časa ukvarjati: to bi pomenilo preveč izgubljenih ur na škodo njegove vztrajnosti in krepitve moči. Zato je torej, tudi če to ni preveč prikupno, zadovoljen, da teče, kakor mu najbolj ustreza, kakor ga najmanj utruja, in to je vse." Junak še ene Echenozove biografske mojstrovine - subtilne, prisrčne, duhovite - je legendarni češkoslovaški tekač Emil Zatopek.

Recenzija Bukla

Potem ko je v zadnjih letih pri nas izšlo kar nekaj knjig s področja teorije in prakse teka, od Murakamijeve O čem govorim, ko govorim o teku do Velike tekaške knjige, je prišel čas tudi za izid romana s tekom in tekačem v glavni vlogi. Francoski pisatelj Jean Echenoz je specializiran za biografije in v kratkem romanu Teči iz leta 2008 je fragmentarno romansiral biografijo Emila Zatopka, »češke lokomotive« in enega najboljših dolgoprogaških tekačev prejšnjega stoletja. Ta je svojo izjemno vzdržljivost in hitrost začel kazati v času, ko se je zdelo, da so vzhodnjaki povsem nadvladani, torej med drugo svetovno vojno, ko so Nemci vkorakali na Moravsko in jo z bliskovito aneksijo priključili rajhu. Potem pa je češki mladenič v imenu »trume izstradanih in razcapanih Čehov« na teku, ki ga je priredil vermaht, pokazal, da se lahko zlahka kosa z »brezhibno opremljeno nemško atletsko selekcijo samih enakih atletov po vzoru übermenscha«. In to je bil šele začetek.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...