Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ti si rekel

Connie Palmen
Ti si rekel
18,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-072-0
Naslov izvirnika Jij zegt het
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
260 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

V romanu Ti si rekel angleški pesnik Ted Hughes pripoveduje o svojem življenju z ameriško pesnico in pisateljico Sylvio Plath. Njun težavni zakon sklene Sylvijin samomor, ona postane mučenica in svetnica, njega okrivijo za morilca in pošast, ki je izdal svojo nevesto; za Judo Iškarijota: »Ti si rekel,« mu reče Jezus na pashalni večerji, potem ko razkrije, da ga bo eden izmed učencev izdal.

Hughes je o Sylvijinem samomoru spregovoril šele leta 1998, tik pred smrtjo, ko je objavil Pisma za rojstni dan. V tisti čas je umeščen tudi roman Ti si rekel. Connie Palmen v dramatičnem in slogovno dovršenem liričnem monologu predstavi pesnikovo plat skupnega življenja s Sylvio Plath, silno in hkrati uničujočo ljubezen, ustvarjalno vez med njima, njune nevroze, zlovešče sanje in strahove. Hughesa upodobi natančno preiskujoč njegovo delo, njegovo poezijo, ljubezen do žene in nemoč, da bi ji pomagal. Tako mu položi v usta svojevrstno apologijo, izpoved, kakršne Hughes sam ni mogel nikoli napisati.

Recenzija Bukla

Ljubezenska zgodba med ameriško pes nico in pisateljico Slyvio Plath (1932– 1963) ter angleškim pesnikom Tedom Hughesom (1930– 1998) velja za eno najbolj silovitih, obenem tudi tragičnih intimnih zgodb med dvema umetnikoma v 20. stoletju. Nizozemska pisateljica Connie Palmen (1955), ki jo v slovenščini že poznamo po njenem izvrstnem prvencu Zakoni, se je odločila, da bo v romanu Ti si rekel iz leta 2015 literarizirala Hughesov pogled na začetek in nadaljevanje njunega eruptivnega razmerja, v katerem je Slyvia Plath na neki zabavi leta 1956 v Cambridgeu v pesnikovo življenje prihrumela kot vulkan, pri čemer je Hughes že od samega začetka slutil, da se spušča v nekaj, kar je obsojeno na katastrofo. Plathova je imela namreč že pred srečanjem z njim samomorilske težnje, zdravili so jo tudi z elektrošoki ter ji z njimi uničevali možgane, vendar pa je bil Hughes z njo tako prevzet, da sta se nekaj mesecev kasneje tudi poročila. Connie nam njuno zgodbo pripoveduje prvoosebno z njegove perspektive, to pa počne z virtuozno izpiljenim slogom, z izjemnim pripovednim učinkom prenesenim tudi v slovenski jezik, saj se vidi in čuti, da je avtorica v tako rekoč vsak stavek skušala vliti drobec energije, ki je sevala iz tega para. Ena najbolje izpisanih (in prevedenih) romanesk nih biografij zadnjega časa.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...