Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tiha hiša

Orhan Pamuk
Tiha hiša

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-224-9
Leto izdaje izvirnika 1983
Prevod Erna Pačnik
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
480 g
301 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
turško leposlovje

Založnik o knjigi

Tiha hiša je drugi Pamukov roman. Dogaja se v času pred turškim vojaškim udarom leta 1980. Ta zgodovinski moment je vseskozi močno navzoč v prevladujočih metaforah tradicije, tranzicije in medgeneracijskih trenj.

V ribiški vasici blizu Istanbula se pripravlja družinsko srečanje. Fatma, devetdesetletna vdova lokalnega zdravnika, kot vsako poletje pričakuje obisk svojih vnukov. Razlog za odsotnost srednje generacije je v genu nenadne smrti, ki ga ima celoten klan in zaradi katerega ima Fatma v oskrbi tri grobove na vaškem pokopališču. Pripovedniki se iz poglavja v poglavje menjavajo – včasih je to velika matrona, drugič spet služabnik, dva od vnukov ali Hasan. Knjiga je zgoščena, prekipevajoča od premislekov o zgodovini, religiji, spominu, razredni delitvi in politiki. Bralec odpotuje v obmorski turški kraj, kjer spozna čudaško družino in njene sosede, za katere je videti, da živijo na več mestih hkrati: v sedanjosti in preteklosti, v zgodovini, v vsakodnevni stvarnosti in v lastnih svetovih, ki zmorejo biti prostrani in boleče omejeni.

Roman je prejel nagradi Madaralı Roman Ödülü (1984) in Prix de la découverte européenne (European Discovery Award, 1991) in bil nominiran za Man Asian Literary Prize.

Recenzija Bukla

Pamukov drugi roman iz leta 1983 je intimistična zgodovinska freska, ki obdeluje več generacij turške družine v majhnem mestu nedaleč od Istanbula. Ključni junaki tega romana so dva brata in sestra. Ti poleti 1980 pridejo na počitnice k svoji devetdesetletni babici v hišo, ki jo je dal zgraditi njihov ded, potem ko je bil kot politični pregnanec prisiljen zapustiti Istanbul. Medtem ko mladina preživlja prijetne dneve v senci drevesa na dvorišču, njihova babica pa nadstropje više v tišini svoje sobe pregleduje spomine na svojega moža, ki je imel v svojem času razsvetljenske ideje, na drugi strani dvoriščnega zidu mladi desničarji snujejo radikalne politične ideje. Roman, v katerem se dodobra vidijo nastavki motivov, ki jih je Pamuk razvil v svojih naslednjih knjigah, od Snega do Muzeja nedolžnosti.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...