Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tisoč veličastnih sonc

Khaled Hosseini
Tisoč veličastnih sonc
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-01-0484-1
Naslov izvirnika A Thousand Splendid Sun
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Darja Divjak

Tehnične lastnosti
trda vezava
527 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Tisoč veličastnih sonc (2007) se dogaja v istih krajih in v enakem časovnem razdobju kot roman Tek za zmajem. A tokrat gre za usodo dveh žensk različnih generacij in neenakega socialnega izvora, ki ju vrsta naključij poveže v tesno prijateljstvo. To jima pomaga živeti v krvavih zgodovinskih okoliščinah in v okolju, ki je ženskam izrazito neprijazno, in doseže vrhunec, ko se ena žrtvuje za srečnejšo prihodnost druge.

Khaled Hosseini se je rodil leta 1965 v Kabulu kot najstarejši od petih otrok v izobraženski družini. Enajstleten je odšel v Pariz, kjer je bil njegov oče diplomatski uslužbenec. Po sovjetski invaziji Afganistana se družina ni vrnila v domovino, ampak je zaprosila za politični azil v ZDA, kjer se je naselila leta 1980. Khaled je v Kaliforniji študiral medicino in se leta 1996 zaposlil kot internist. Leta 2003 je izšel njegov prvenec, roman Tek za zmajem, v katerem je pisatelj z zgodbo o mladostnih prijateljih opisal sodobni Afganistan od srede sedemdesetih let naprej in se takoj močno priljubil zahodnim bralcem.

Recenzija Bukla

Hosseini, v Ameriki natura­lizirani Afganistanec, sicer zdravnik, je pred nekaj leti udaril z romanesknim prvencem Tek za zmajem in intimno moško prijateljsko zgodbo epskih dimenzij o krivdi in odrešenju, ki se je kmalu prelevila v mednarodno uspešnico, po kateri je Marc Foster (Bal smrti) lani posnel tudi istoimenski film. Lani se je Hosseini vrnil s svojim drugim romanom Tisoč veličastnih sonc, ki je pred kratkim izšel tudi pri nas. V njem avtor preigra podobno časovno in krajevno obdobje, torej Afganistan od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa do prvih let tretjega tisočletja, pri čemer sta – poleg vzporedno lahno nanizanega zgodovinskega pregleda –
tokrat v ospredju dve afganistanski ženski različnih generacij, ki ju v svoj vse bolj fundamentalistični patriarhat usodno poveže en moški in tako iz njega vodi le ena pot. Roman o trpljenju žensk, ki jim sonce lahko posveti samo tako, da zastrejo temo.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...