Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

To so imena

Tommy Wieringa
To so imena

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7018-01-1
Naslov izvirnika Dit zijn de namen
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Spremna beseda Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Tanja Petrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14,5 cm
430 g
294 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tommy Wieringa je eden najbolj uveljavljenih sodobnih nizozemskih pisateljev. Z romanom To so imena, prvim avtorjevim slovenskim knjižnim prevodom, se Wieringa oddaljuje od Nizozemske in se z nenavadno skupino brezimnih pribežnikov poda na dolgo pot čez izmišljeno srednjeazijsko stepsko pokrajino.

Pa vendar roman ni zgolj pripoved o begunski krizi. Gre za precej kompleksnejše delo, četudi ima marsikaj skupnega s sodobnim eksodusom ljudi, ki v stiski zapuščajo domove. Besedilo nenehno prehaja iz enega žanra v drugega, iz razvojnega romana v urbano komedijo, temačno pravljico in svetopisemsko parabolo.

Recenzija Bukla

Slogovno virtuozni, vsebinsko pa skorajda preroški roman nizozemskega literarnega zvezdnika Tommyja Wieringa (1967) iz leta 2012, torej iz časa pred begunskimi migracijami, v sebi združuje dve glavni pripoved­ni niti. Osrednji lik prve je Pontus Beg, samski srednjeletni možakar in policijski inšpektor v pozabljenem in izmišljenem kraju v srednjeazijski stepi, ki počasi že čuti težo svojih let, saj se funkcio­nalnost njegovega telesa že upogiba navzdol, vendar vseeno skuša ohranjati red v svojem življenju, dokler ga spomin na pesmico, ki mu jo je v jidišu v mladosti pela njegova mati, ne popelje na iskanje lastnih, morda judovskih korenin. V drugi liniji zgodbe pa sprem­ljamo skupino prebež­nikov, ki se prebijajo skozi stepo na poti proti boljšemu živ­ljenju, dokler jih surovo ne potegne za nos njihov vod­nik, ki jih pusti na namišljeni meji, jih prepusti divjini in sproži začetek njihovega postopnega razčlovečenja. Prepričljivi sodobni nizozemski roman o večnih temah.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...