Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tostran raja

F. Scott Fitzgerald
Tostran raja
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2005
ISBN 961-6421-36-0
Prevod Tomaž Metelko
Spremna beseda Jerneja Petrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
364 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Recenzija Bukla

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) sodi med največje ameriške pisatelje 20. stoletja in je bil pripadnik t. i. izgubljene generacije, ki je iskala nov literarni slog, ustrezen novemu času. V slovenščini je kot tretji prevod njegovih del (poleg Velikega Gatsbyja in romana Nežna je noč) pravkar izšel njegov literarni prvenec, roman Tostran raja (This Side of Paradise, 1920). V delu, ki je osupnilo bralce in takoj postalo uspešnica, se je oddaljil od tradicionalne in ustvaril moderno pripoved v duhu tedanjega časa. Fitzgeraldovo pisanje je nagovarjalo mlade bralce - avtor se je postavil na stališče odraščajoče mladine z vsemi njenimi pubertetniškimi izpadi. O tem se tedaj ni veliko pisalo, zato ne čudi, da so scene iz študentskega življenja v prestižnem Princetonu magično privlačile mlado občinstvo, saj je bilo delo zvesta in natančna podoba določenega kraja in trenutka.
Junak romana (Amory Blaine) je vse prej kot zgleden, saj pije, zaradi slabih ocen mora zapustiti Princeton, je objesten in domišljav, poln \"globoke\" filozofije in idej ter predvsem mladostniško negotov. Tostran raja je delo, v katerega je pisatelj vključil številne avtobiografske elemente: Amory sicer izhaja iz drugačnega okolja kot mladi Fitzgerald, a poti njunega izobraževanja se kljub nekaterim spremenjenim imenom skladata. Osrednja oseba je očitno idealizirana projekcija mladega pisatelja - tudi Amory je lep, inteligenten in (za razliko od pisatelja v času nastajanja romana) bogat. Različne življenjske postaje ga vodijo h končnemu samospoznanju, pot do tja pa pelje prek številnih čustvenih in duhovnih kriz.
Tostran raja je roman brez prave, oprijemljive zgodbe (pisatelj sam ga je opisal kot zaporedje dogodkov, ki ne vodijo do pravega vrhunca), po slogovni plati pa je eksperimentalno delo, ki ga sestavlja množica scen, ki si sledijo podobno kot v filmu, in kopica raznovrstnega gradiva - od poezije do dramskih besedil, od pisem do dolgih diskusij. Knjigo je ob izidu, v nasprotju z navdušenim sprejemom bralcev, spremljala neprizanesljiva kritika (ta je opozarjala na vplive naturalizma, Freuda in Joycea), ki je pisatelju očitala predvsem površnost in odsotnost dramske napetosti.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...