Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Travnati grad

Karen Viggers
Travnati grad
39,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Srebrne niti
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-272-158-9
Naslov izvirnika The grass castle
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Nataša Grom
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
890 g
479 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi se prepletata dve zgodbi. Junakinja prve je študentka Abby, ki dela doktorat iz življenja kengurujev. Z njimi v nacionalnem parku preživi veliko časa, prija ji samotnost, saj ji je materina smrt v zgodnjih najstniških letih pustila neizbrisen pečat in se z njo še ni uspela pomiriti. Pri svojem delu spozna novinarja Camerona. Čeprav ta izhaja iz melbournske visoke družbe, pa si želi iti svojo pot in se zaljubi v Abby. Njuno nežno ljubezensko zgodbo viharijo dogodki v zvezi z Abbynino družino in smrtjo njene matere, in šele ko slednjo v grozljivi noči podoživi, lahko s Cameronom svobodno zaživi.

Zgodba, ki se prepleta z Abbyino, pa pripoveduje o Daphne, ženski v pozni starosti, ki jo Abby spozna v nacionalnem parku. Daphne je mladost preživela na kmetiji, ki je stala na področju sedanjega parka. Kmetijo jima je z možem vlada vzela zaradi načrtovanega vesoljskega programa in ju preselila v predmestje Canberre. Sesul se jima je svet in mož Doug je umrl nepojasnjene smrti. Daphne se vrača v preteklost in želi ugotoviti, kaj se je zgodilo z njim, po drugi strani pa jo bremeni krivda do aboriginov, katerih zemljo so naselili njeni predniki. Med Daphne in Abby se razvije nežno prijateljstvo in druga drugi pomagata osvoboditi se iz prijema preteklosti.O delu

Avtorica Karen Viggers področja Canberre kot prizorišča svoje knjige ni izbrala naključno. Tudi sama je tamkaj študirala naravoslovje in se družila s kenguruji, očaralo jo je pogorje Brindabella Range. V roman je vključila tudi zelo pomembni vprašanji, s katerimi se sooča sodobna avstralska družba: kako omejiti pretirano razmnoževanje kengurujev in vprašanje krivde do aboriginov. Roman odlikujejo izjemni opisi narave, naravoslovna izobrazba avtorice se kaže ne samo v ekološko obarvani problematiki, pač pa tudi v vernem prikazu avstralskih rastlinskih in živalskih vrst, ki seveda delajo preglavice prevajalcem.

Roman Travnati grad je pripoved o ljubezni, odpuščanju in sprejemanju neizogibnega. Iz njega bralec razbere, da imamo moč učiti se in rasti iz preteklosti. In pa, kot je razbrati tudi iz drugih knjig zbirke Srebrne niti, da s složnostjo in komunikacijo med generacijami lahko bogatimo svoje življenje.

Recenzija Bukla

Načeloma je opazovanje življenja in gibanja avstralskih kengurujev precej dolgočasno opravilo, a ne za Abby, doktorsko študentko biologije, ki večino svojega časa z veseljem preživi na terenu med živalmi ali pri obdelavi podatkov, pridobljenih pri svojem samotnem raziskovalnem delu. Nekega dne, po službeni dolžnosti, spozna čednega novinarja Camerona, ki pripravlja prispevek o morebitnem odstrelu preveč razmnoženih kengurujev, kar v javnosti sproža nasprotujoče odzive. Poleg različnih mnenj na to temo, se med mladima kmalu vnamejo tudi iskre ljubezni, ki pa bi za resen plamen morale preskočiti več družbenih in družinskih ovir, saj Cameron za razliko od Abby prihaja iz premožne in izobražene družine. V avstralsko divjino pa prihaja obujat spomine in iskat zasluženi mir tudi ostarela Daphne in po naključnem srečanju postane Abbyjina zvesta zaupnica. Se bosta ženski skupaj znali rešiti iz spon preteklosti in zaživeti svobodno? To je tretji roman (po Svetilničarjevi ženi drugi v slovenščini) avstralske pisateljice in veterinarke, ki svoje zanimanje za naravo, živali in rastline spretno vpleta tudi v svoje pripovedi, ki jih z veseljem berejo vse generacije.

Renate Rugelj, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...