Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tretja možnost

Boris Grivić, Janja Vidmar
Tretja možnost
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-272-130-5
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
610 g
272 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Napet triler z intimno zgodbo dveh posameznikov, ki se vsak zase gibljeta na robu družbe. Dogajanje je postavljeno v 90-ta, v Köln, Aachen, Maastricht in Srebrenico.

Razvpit, razvraten nemški odvetnik, strokovnjak kazenskega prava pri štiridesetih, prepojen z alkoholom in kokainom ter obdan z priložnostnimi ljubicami, ob samomoru najboljšega prijatelja, nekdanjega pripadnika Modrih čelad v Srebrenici, sprva ne občuti ničesar. Toda po naključju v istem času šestnajstletna begunka iz Srebrenice v bližini Kölna edina preživi prometno nesrečo. Odvetniku dodelijo skrbništvo nad mladoletnico in po začetnem konfliktnem odnosu med njima se skozi dekličine reminiscence razkrivajo okoliščine, ki so v letih 92-95 privedli do usodnega srebreniškega genocida. Hkrati odvetnik skozi prijateljevo poslovilno pismo in dnevniške zapiske razbira vzroke taistega pokola in v njem počasi zori misel na maščevanje. Odnos z varovanko ga privede do pretresljivega spoznanja, da mu šestnajstletna begunka pomeni edino bližino, ki jo je zmožen vzpostaviti. Na drugi strani deklica prepozna, da je varuh zanjo tvegal več kot kdor koli in da pomeni varnost, ki je ni še nikoli občutila. Po oddaji nemške televizije, v kateri mladoletnica nehote razkrije finančne malverzacije s humanitarnimi sredstvi in odnos Nemčije do beguncev, v odvetniku dozori tvegana odločitev: z dekletovo pomočjo kazensko ovadi generala in poveljnika nizozemskega bataljona v Srebrenici zaradi opustitve pomoči ter zapustitve slabotnih oseb.

Knjiga bralca vrtoglavo popelje v svet umazanih gospodarskih in političnih intrig vse do presenetljivega konca. Roman za odrasle je v resnici nadaljevanje velike uspešnice Janje Vidmar, Princeska z napako.

Recenzija Bukla

Tretja možnost, ena najbolj prepričljivih (post)jugoslovanskih zgodb, napisanih v slovenskem jeziku, je skrbnica zgodovinskega spomina, ki bi jo morali na glas brati tako v srednjih šolah kot na fakultetah.
Tretja možnost je zgodba o krivdi. Naši, nikakor ne njihovi krivdi. V osamosvojitveni pijanosti, ki je spominjala na pijansko zmagoslavje iz nekih drugih, nikoli prebolelih časov, smo pozabili na vse, kar ni bilo »slovensko«. Odšli smo, ne da bi pogledali nazaj. Ne da bi pogledali, kaj smo, tudi mi, pustili za seboj. Vukovar. Dubrovnik. Sarajevo. Ahmiće. Srebrenico. 250.000 mrtvih. Milijone beguncev. A tudi tisoče Fatim; glavnih junakinj. »Nam« je mednarodna skupnost stopila nasproti. Na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini je prav ta mednarodna skupnost botrovala vojnim zločinom in genocidom. Medtem ko je Slovenija etnično čistila z birokratskim aparatom, so četniški klavci etnično čistili z noži in mitraljezi.
Tretja možnost je stičišče – lahko tudi prometna nesreča – privilegiranosti in deprivilegiranosti. Prvega in tretjega sveta. Preveč in premalo. Ugrizov resničnosti in zadetega plutja na iluzijah. Človeštva in Človeka. Pravil in pravice. Obupa in upa. Predanosti v usodo in vztrajanja za vsako ceno. Podarjenega in izborjenega.
Tretja možnost je roman, ki se bere kot dnevniški zapis o (de)generaciji, ki ne loči med vojno, zabavo, poslom in telesom. O (de)generaciji, ki se je dokončno poslovila od ostankov humanizma in pomagala napovedati čas, ki prihaja. Čas, v katerem je nemogoče računati, da bo pomoč, kakršna koli že, prišla od »zunaj«. Čas, v katerem navadni ljudje skoraj več ne počnejo izjemnih reči.
Fatima, naša vest. Vest o nas.

Boštjan Videmšek, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...