Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trilogija

Šolski zvezek; Dokaz; Tretja laž
Agota Kristof
Trilogija
36,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-370-4
Naslov izvirnika Le grand cahier; La preuve; Le troisième mensonge
Prevod Alenka Moder Saje, Katja Šaponjić
Spremna beseda Tadej Troha
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
670 g
480 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
madžarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Trilogija v slovenskem prostoru ni popolna novost. Njen prvi del, roman Šolski zvezek, je bil v slovenskem prevodu objavljen že leta 2002, v pričujoči izdaji pa nastopa skupaj z obema nadaljevanjema, romanoma Dokaz in Tretja laž. Prav integralna izdaja, v kateri je bralec nenehno soočen z vezmi in razlikami med romani, pa je tudi najboljši način za branje vsakega romana posebej, vključno s Šolskim zvezkom: drži, trilogija ni popolna novost, je več kot popolna novost, tako kot je več kot popolna tudi hotena enostavnost avtoričinega sloga. Samo nekaj takega si danes zasluži ime realizem.

Recenzija Bukla

Pisateljica, rojena na Madžarskem, je pri 21 letih prebegnila v Švico. Po tridesetih letih je izdala svoj prvenec (v francoskem jeziku) Šolski zvezek, ki je postal središče njenega literarnega opusa. V slovenščini smo ga lahko brali že leta 2002, sedaj pa je prevedena celotna Trilogija, ki jo poleg tega romana sestavljata še Dokaz in Tretja laž. V Šolskem zvezku spoznamo dvojčka, ki ju mama (v času vojne) pripelje k Stari mami. V krutem svetu se nadpovprečno inteligentna fantka odločita, da si bosta s posebnimi vajami (vaje v postenju, vaje v okrutnosti itn.) okrepila telo in duha. Spremenita se v človeški stroj in njun cilj (preživeti) opravičuje vsa sredstva. Presune nas brezčutnost, brezkompromisna dvojina in izjemno prečiščen slog. V Dokazu »tisti, ki ostane« v hiši mrtve stare mame, dobi ime – spoznamo Lucasa, enega od bratov, samotarja, ki ga imajo ljudje za norega. V svojo hišo sprejme mlado dekle in njenega pohabljenega otroka, ljubezen pa išče drugje. Tretja laž uvede perspektivo Clausa, ki opiše, kako je po vseh letih brezupnega iskanja našel brata dvojčka, ki pa ga je zanikal. Trilogija, v kateri ne moremo spregledati avtobiografskih elementov, je mojstrsko izbrušeno delo.

Daniela Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...