Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ubežni delci

Anne Michaels
Ubežni delci
18,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-997-4
Naslov izvirnika Fugitive pieces
Leto izdaje izvirnika 1996
Prevod Teja Bivic

Tehnične lastnosti
mehka vezava
269 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Ubežni delci sestavljata dve zgodbi, Jakobovi in Benovi spomini. Oba sta poljska Juda, starejši, pesnik in prevajalec Jakob Beer, se je rodil na Poljskem nekaj let pred holokavstom, vremenoslovec Ben pa v Kanadi nekaj let po tistem, ko so starši preživeli holokavst in emigrirali.
Poljska, 1941. Jakobu Beeru je sedem let. Nacisti ubijejo njegove starše in odvedejo sestro Bello, Jakob pa se skrije in se nato zateče v gozd blizu arheološkega najdišča Biskupin, kjer ga najde grški arheolog in geolog Athos Roussos. Pretihotapi ga domov v Grčijo, na otok Zakintos, po vojni pa se skupaj preselita v Kanado, v Toronto, kjer dobi Athos mesto predavatelja na univerzi. Jakob se po študiju posveti prevajanju iz grščine, po Athosovi smrti in ločitvi od prve žene pa mnogo let preživi razpet med Kanado in Grčijo, piše ter raziskuje in objavlja dela iz Athosove zapuščine. Ko spozna Michaelo, se preseli na grški otok Idro, dom Athosovih staršev, in tam napiše spomine. Spomladi 1993 v prometni nesreči v Atenah izgubi življenje.
Idra, 1993. Ben – ben pomeni v hebrejščini ›sin‹ – se spominja mučnega otroštva s starši, zaznamovanimi z bremenom holokavsta; oče, zagrenjen učitelj klavirja, je bil pred vojno obetaven mlad dirigent v Varšavi. Oče in mati o tem, kaj sta preživela pred njegovim rojstvom, s sinom ne spregovorita do smrti, odpreta pa se njegovi ženi Naomi in ga s tem še globlje ranita. Pri Mauriceu, svojem učitelju, Ben spozna Jakoba Beera. Bežno srečanje in branje njegovih del ga povežeta s preteklostjo in mu razodeneta trpljenje staršev, Jakobovo trpljenje. Po Jakobovi smrti se Ben odpravi na Idro, da bi poiskal njegove dnevnike.
Ubežni delci so kot spominski drobci, ki vznikajo, ponikajo in se spet sestavljajo v celoto; bežijo in se vračajo; vežejo preteklost in sedanjost, najtemačnejše more in najsvetlejše sanje.
_______

NAGRADA ORANGE 1997
Državna predmetna komisija za slovenščino je roman Ubežni delci predpisala za izpit splošne mature iz slovenščine leta 2018.

Recenzija Bukla

Letošnji maturitetni esej, ki je zbudil veliko vsakovrstnih odzivov, je mimo, izbrano pa je že tudi maturitetno branje za prihodnje leto. Med tujimi deli je to prekrasen prvi roman kanadske avtorice Anne Michaels (1958), ki je izšel leta 1996, dobil nagrado Orange in bil tudi ekraniziran z Radetom Šerbedžijo v eni glavnih vlog. V osrčju poetičnega romana v dveh delih sta dva junaka: prvi je Jakob Beer, ki kot sedemletni Jud med vojno ubeži kruti usodi svojih staršev in sestre, drugi pa je geolog in interdisciplinarni raziskovalec Athos Roussos, ki v bližini dela na arheološkem najdišču in dečka reši gotove smrti. Athos dečka odpelje na grški otok Zakintos, kjer se prebijeta do konca vojne, potem pa odpotujeta v Toronto in tam poskušata zaživeti. Jakob v kasnejših letih tako v razmerjih z ženskami kot v vsakdanjem življenju obnavlja bitko s svojimi spomini in demoni iz pretek losti, ki mu ne pustijo spati. Drugi del je napisan s perspektive Bena, kanadskega judovskega profesorja, ki občuduje Jakobovo poezijo, dobi pa tudi priložnost, da prek Jakobovih dnevnikov spozna njegovo preteklost. Bodoči maturantje, kar začnite z branjem.

Renate Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...