Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ubijanje kače

Jože Snoj
Ubijanje kače
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-242-251-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Jaroslav Skrušny

Tehnične lastnosti
trda vezava
241 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ubijanje kače ali zapoznela sporočila o Gadu je v marsičem presenetljivo romaneskno branje. Distanciran, v opisih in komentarjih karseda brezobziren pripovedovalec nas popelje v zgodnji čas druge svetovne vojne. Vse se začne s prihodom dveh obveščevalcev v partizansko četo z nalogo, da likvidirata komandanta, samovoljnega in nasilnega vojvodo.
Roman nas popelje skozi tri dni njegove agonije, ko se skuša z vsemi sredstvi izogniti nastavljeni zanki. Na ozadju te napete igre mačke z mišjo se izrisuje širši slovenski konflikt med - kot jih poimenuje pisatelj - gošarji in cerkvenjaki. Tukaj ni moralnih zmagovalcev: če so prvi brezobzirno nasilni, so drugi slabiči in hipokriti. 

Recenzija Bukla

Ubijanje kače je izrazito večplasten in zmuzljiv roman. Na eni strani gre za neposredno, robustno pripoved o posamičnem »znotrajpartizanskem« obračunu med dvema obve­šče­val­ce­­ma – »ta ceglastim« in »ta ­preklastim« – in samovoljnjim, tiranskim komandantom Gadom. Sporočila o teh preteklih, s krvjo nedolžnih prepojenih dogodkih, ki jih tu pa tam prekinjajo vulgarni anekdotični medklici obeh preživelih, pa vseskozi brez vidnih šivov prehajajo v grenko univerzalno porabolo o človeški naravi. Iz perspektive romana se delitev na partizane in domobrance oz. na gošarje in cerkvenjake, kot jim pravi Snoj, kaže kot vznazajšen ideološki konstrukt. Avtor namreč namesto te (navidezne) ločnice med obojimi postavi temeljnejšo dialektiko gospodarja in hlapca, ki v izrednih, vojnih razmerah sicer postane oblastnejša, a smo ji v resnici vselej podložni. »Ena in ista speljíva in vodljíva uboga gmajna, hejá hejó, ti volkovi in ti psi!« zapiše Snoj. A ta pisateljeva gesta izbrisa razlik kljub videzu
ne/nadideološkosti seveda ni nevtralna. 

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...