Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ukulele jam

Alen Mešković
Ukulele jam
28,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Bisernice
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-272-175-6
Naslov izvirnika Ukulele-jam
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Damijan Šinigoj

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15,5 cm
710 g
382 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
dansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Miki se ni ničesar tako veselil kot poletja 1992. Dolgega vročega poletja. Jeseni bi postal gimnazijec, brat Neno bi se s fakultete vrnil domov in ga naučil voziti avto, oče bi se predčasno upokojil. A prišli so tisti s puškami in bombami. Mikijevo družino so strpali na avtobus. Po dolgi vožnji je Miki s starši končal v begunskem centru ob hrvaškem morju, brat pa v srbskem ujetništvu. Čeprav je bil tretjerazredni državljan, je Miki v obmorski idili vseeno našel prijatelje in prve ljubezni. V uteho pa mu je bila predvsem glasba. Najprej tista, ki jo je poslušal brat Neno, potem pa heavy metal v priljubljenem klubu Ukulele.

Ukulele jam je zgodba o instinktu za preživetje na s sovraštvom prežetem Balkanu. Čeprav gre za roman, ni mogoče skriti, da temelji na osebnih izkušnjah avtorja, ki je iz mladega begunca postal cenjen danski pisatelj.

Recenzija Bukla

Mikijevo dolgo pričakovano poletje 1992 se ne začne tako, kot si je zamislil. Načrte, da ga bo brat Neno naučil voziti avto, da se bo vpisal na gimnazijo in da se bosta čez poletje družila, je prekrižala vojna. Mikija po vojaških spopadih v domačem kraju z mamo in očetom pošljejo v nekdanje vojaško počitniško naselje Majbule na Hrvaškem, kjer vzpostavijo begunski center, Neno pa je v srbskem ujetništvu neznano kje, morda živ, morda ne. Miki se v novem okolju poskuša znajti med običajnimi najstniškimi tegobami, kot sta ljubezen in prijateljstvo, ki so jim dodani še boleči spomini in negotova prihodnost.
Ukulele jam je Meškovićev prvi roman, v njem pa se avtobiografski elementi iz lastnega otroštva prepletajo s fikcijo. Generacije, ki razpada Jugoslavije niso doživele, seznani z bedo številnih beguncev, ki naenkrat niso spadali nikamor. Vsekakor je to svojevrstna pripoved o odraščanju, zaznamovanem z vojno in diskriminacijo.

Klara Jarc, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...