Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Unfun

Skandinavska mizantropija 3
Matias Faldbakken
Unfun

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Didakta
Zbirka Gostosevci
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-261-210-8
Podnaslov izvirnika Skandinavisk Misantropi 3
Prevod Darko Čuden
Urejanje Jernej Juren

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
370 g
209 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Založnik o knjigi

Lucy se je učila anarhizma v nigerijskih slumih. Ne akademskega, šminkerskega anarhizma, o katerem toliko govorijo evropski razvajenčki, ampak krutega, organiziranega anarhizma, ki ga ustvarja neobvladljiva revščina. To je za vedno ostalo v njeni duši. Tudi ko je dovolila, da je Klavc umoril njunega otroka.

Zdaj Lucy živi v Skandinaviji in nastopa v slasherskem filmu. Roditi trojčke pri petnajstih in gledati, kako enega z injekcijo usmrtijo kot nezaželenega kužka, je bila dovolj travmatična izkušnja, da je dobila eno izmed glavnih vlog. Drugo je dobil Klavc s pomočjo svoje krvave računalniške igrice. Stranske vloge so si razdelili gromozanski nubijski črnec z veličastnim spolnim udom, plešast Američan na invalidskem vozičku in dva debilna otroka, ki sta preživela Klavčevo poporodno morijo.

Unfun je izjemna romaneskna igra genialnega pisatelja. Prava škoda, da gre za Faldbakknov zadnji roman.


O knjigi

Z romanom Unfun se zaključuje trilogija z zgovornim podnaslovom »Skandinavska mizantropija«, literarni projekt, jezikovni eksperiment in prvenec enfant terribla norveške scene Matiasa Faldbakkena (1973). Faldbakken, mednarodno priznan vizualni umetnik, znan po provokativni in radikalni drži, v svojih umetniških postavitvah problematizira izpraznjenost je­zi­ka. Romane je sprva objavljal pod psevdonimom Abo Rasul. Zaradi skrajno nihilistične pozicije njegovih antijunakov je trilogija pridobila kulten status in bila kmalu razprodana. Potem ko smo v prvem delu sledili zgodam in nezgodam samozaposlenih v domači pornoindustriji ter v drugem delu skupaj z Machtom in Rebelom preizkušali meje dobrega okusa, ni presenetljivo, da se zadnji del konča s krvavo zmago fikcije nad resničnostjo, s pokolom, značilnim za slasherje, pri čemer je bralčevo nelagodje zaradi prvoosebne perspektive prignano do skrajnosti. Tudi ta roman je slogovno raznolik, za dinamično branje pa poskrbijo številni montažni preskoki, mešanje jezikovnih registrov ter seveda nepogrešljivo, »sočno« izrazoslovje.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...