Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Uspavanka

Leila Slimani
Uspavanka
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kapučino
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5504-1
Naslov izvirnika Chanson douce
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Saša Jerele

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Rada bi bila popoln par. Želita si kariere in družine, življenja brez odrekanja. Rešitev najdeta v idealni varuški in njune sanje so naenkrat dosegljive. Vedno bolj in vedno več ji zaupata, otroka postajata nanjo vse bolj navezana, družina od nje vse bolj odvisna. A ne zavedajo se njene ranljivosti, brezen pod gladino, samote, ki grozi, da jo bo požrla. Dokler njihovega doma ne pretrese tragedija. Strašna, in obenem neizbežna.

Leila Slimani (1981), francoska pisateljica maroških korenin, je za svoj drugi roman, Uspavanko, prejela prestižno Goncourtovo nagrado. Napeta zgodba, ki se sprašuje o materinstvu in starševstvu v sodobni družbi, o povezavi med denarjem in srečo ter o razrednih in kulturnih razlikah, je že pred tem v Franciji postala uspešnica s skoraj pol milijona prodanih izvodov.

Recenzija Bukla

Leïla Slimani (1981) je francosko-maroška pisateljica in novinarka, ki je zaslovela z romanom Uspavanka iz leta 2016, za katerega je prejela tudi najprestižnejšo francosko literarno nagrado gouncourt. Vendar pa je ta presunljivi roman, ki pogleda čez robove leposlovja in se zazre v sama nedrja srhljivke, zelo razširil meje svojega dosega, saj ni nenavadno, če boste nanj v katerem od prevodov v druge jezike naleteli tudi na letališču in še kje. Uspavanka je namreč klasičen knjižni hibrid; natančno izpisano leposlovje, ki sega na žanrsko področje, šokira že povsem na začetku, v nadaljevanju pa se odvrti kronologija, ki je pripeljala do tragičnega dogodka v družini mladih francoskih zakoncev. Paul in Myriam sta namreč francoski par v najboljših letih, Myriam pa ena najboljših odvetnic v generaciji, ki se po rojstvu drugega otroka odloči, da se bo vrnila na delo. Zato z možem Paulom, glasbenim producentom, želita najti čim primernejšo varuško za njuna otroka Adama in Milo. Po pregledu kandidatinj se zdi, da nista mogla imeti večje sreče, saj jima naproti pride Louise, izkušena, mirna in vase potegnjena varuška, ki jo otroci obožujejo, v njihovo bivališče v desetem pariškem okraju pa hitro prinese red in domačnost. Kot nekakšni sodobni Mary Poppins ji uspeva uresničiti tudi skrite želje staršev in otrok, ko vse skupaj kaže na popolno idilo, pa se stvari po malem začnejo spreminjati. Leïla Slimani je z Uspavanko izpisala sodoben intriganten roman, ki nas potegne v vse ključne probleme življenja v sodobni Evropi, od migrantov do vzgoje otrok in od razredne razdelitve do modernega partnerstva, s čimer je suvereno stopila ne samo na francosko, temveč tudi mednarodno knjižno prizorišče.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...