Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Utopljeni detektiv

Neil Jordan
Utopljeni detektiv
21,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-996-7
Naslov izvirnika The drowned detective
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
272 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če je bil roman V koži drugega verodostojen portret Dublina v času pisateljeve mladosti, se tu znajdemo v propadajočem, vročem in vlažnem izmišljenem mestu z nenehnimi izgredi in policijo na ulicah; navdih za njegovo podobo je Jordan dobil v Budimpešti, ko je med snemanjem nadaljevanke o Borgijcih naletel na oborožene policiste in lajajoče policijske pse, ki so nadzorovali parado ponosa. Prav tesnobno vzdušje poletne sopare in mokrote, izgrednikov z balaklavami à la Pussy Riot ter policijske represije v umirajočem mestu daje pripovedi nekakšen pridih sanjskosti, kjer ni več prave meje med resničnostjo, domišljijo in svetom duhov in ki se čudovito sklada s skrivnostno zgodbo davno izginule deklice, protagonistovim iskanjem izgubljenega zaupanja in bližine v lastnem zakonu, otroško pronicljivostjo in domišljijo njegove hčerke, obdane s krogom namišljenih prijateljic, ter modrostjo stare jasnovidke z belim pomerančkom, ki sama o sebi pravi, da je šarlatanka …
Jordanov imenitni občutek za oblikovanje značajev tudi tokrat ni zatajil; mojstrsko obvladanje jezika pa je tako ali tako že njegov zaščitni znak.

Neil Jordan je priznan pri kritikih in priljubljen pri bralcih in gledalcih. V obeh medijih se loteva podobnih tem: vprašanj identitete, odnosov v družini in družbi, vloge preteklosti v sedanjosti (po izobrazbi je zgodovinar), kontinuitete in sprememb. Stalnica njegovih del je Irska s svojo spreminjajočo se politično, družbeno in kulturno podobo; in skoraj vedno je v njih vsaj nekaj primesi srhljivke (tudi v romanu V koži drugega domišljijo mladega junaka nenehno buri podoba vampirja). Tako za režijo in scenarije kot za literarno delo je Jordan dobil več nagrad. V naših kinematografih smo si lahko ogledali vrsto njegovih filmov: Igra solz (oskar za scenarij, nominacija za režijo), Mesarček (srebrni medved za režijo), Konec afere, Michael Collins, Zajtrk na Plutonu, Intervju z vampirjem, Neustrašna idr. Njegovo pisateljsko delo (doslej je izdal sedem romanov in knjigo kratkih zgodb) je bilo že večkrat deležno laskavih priznanj; za roman V koži drugega (Mistaken, 2011) je prejel irsko književno nagrado. V slovenskem prevodu smo doslej lahko brali roman Sončni vzhod z morsko pošastjo in kratko zgodbo Neka ljubezen iz zbirke Noč v Tuniziji, njegove prve objavljene knjige.

Recenzija Bukla

Utopljeni detektiv je knjiga o izdajstvu, krivdi, samospraševanju in ljubosumju kot integralnem delu ljubezni. Jordanov roman ni klasična detektivska zgodba. Atmosfero uokvirjajo tesnobnost, vlažnost in hkrati vročičnost nekega propadajočega mesta brez imena, ki bi lahko bilo tudi nekje na Balkanu ali v srednji slovanski Evropi. Jordan v svojem značilnem pisateljskem slogu, ki ga določa njegovo filmsko videnje literarnega dogajanja, vodi bralca kot v upočasnjenem pos netku od lika do lika in jih povezuje v sprva pričakovana razmerja, ki pa se v prelomnem trenutku sesujejo in nam šele ruševine razkrijejo skrivne, temačne prostore za zidovi in fasadami. Avtor razkriva usodna razmerja v zakonu detektiva Jonathana, pripoveduje o njegovi hčerkici Jenny, ki ji delajo družbo namišljene prijateljice, živeče v njeni bujni domišljiji, porojeni iz velike stiske ob poskusih razumevanja odnosov med staršema. V vzporednem dogajanju sta v ospredju iskanje deklice Petre, ki je izginila pred več leti, in odnos do jasnovidke Gertrude, ki na svoj način sodeluje z detektivom in dekličinimi starši. Kot srebrna nit pa zgodbo povezujeta skrivnostna čelistka in njeno igranje. Fabulativna realija je ovita v kopreno sanjskosti, kjer ni več prave meje med resničnostjo, domišljijo in svetom duhov: to vse pa je vrhunska odlika Jordanove umetniškosti.

Sonja Juvan, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...