Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V četrtek ob šestih

Lucija Stepančič
V četrtek ob šestih
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-365-0
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Tina Kozin
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
350 g
200 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Kaj ima za bregom pripovedovalec, ki svojo pripoved prostodušno začne z dogodkom, ki se bo šele zgodil v neki prihodnosti romanesknega sveta, v katerega sploh še nismo uspeli vstopiti? Kaj lahko kot bralci še pričakujemo, če že na pragu tega sveta vemo, da je neizbežno obsojen na katastrofo? Glede na to, da gre za delo Lucije Stepančič, nam z obešenjaštvom, ironijo in sarkazmom ne bo prizaneseno. Pa četudi gre za zgodbo, ki bi lahko bila tragedija nekega zasebnega sveta: Katarina, falirana študentka ekonomije, se malo iz zdolgočasenosti, malo iz maščevanja bivšemu ljubimcu, malo pa iz strahu pred tem, da bi bila sama, spusti v razmerje z Davorjem, ki je, ne da bi za to vedel, HIV pozitiven. Svet romana V četrtek ob šestih je podoben drugim fikcijskim svetovom Lucije Stepančič vsaj v tem, da gre za še eno izmed »komedij mešnjav«, zato je jasno, da se je pot virusa s stikom Katarine in Davorja šele dobro začela.

Recenzija Bukla

V četrtek ob šestih se bere kot podaljšek zgodb(e) in pisave, ki jo je Stepančičeva napletala že v prozni zbirki Prasec pa tak (nepretenciozne like v praviloma zavoženih razmerjih je poganjalo živahno, zajedljivo, z ironijo in sarkazmom zasičeno pripovedovanje, ki se je poigravalo z bralčevim horizontom pričakovanj). Usode romanesknih junakov se prepletejo leta 1998, ko se lahkoživa študentka okuži z aidsom, nesrečnega leta, ko za to smrtonosno bolezen ni še nobenega pravega zdravila in ko govorilnice v Ljubljani, od koder pripovedovalka vsak četrtek ob šestih nadleguje ženo svojega nekdanjega ljubimca, postajajo vse večja redkost. Privilegiran opazovalski položaj – junakinja je namreč labilno in strahopetno bitje, ki se ni sposobno soočiti s posledicami svojih dejanj in si raje zreže žile, zato nam zgodbo pripoveduje mrtva Katarina – protagonistki omogoča obsesivno analiziranje zlaganih partnerstev, rutinskih skokov čez plot, histeričnih izbruhov, pa vsevedne Gazdarice, stanodajalke, ki ima take izgubljence v malem prstu, aidsa, te hude eksotike, pa le ne zavoha. Izpiljen in svež slog ter zbadljivi in hudomušni besedni obrati so aduti te proze.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...