Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V koži drugega

Mistaken
Neil Jordan
V koži drugega
23,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-837-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Aleksandra Kocmut

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
480 g
376 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman V koži drugega je prvoosebna pripoved Kevina Thunderja, Dublinčana iz skromnejšega severnega dela mesta, ki se mu v najstniških letih začne dogajati, da ga imajo ljudje za nekoga drugega. Izkaže se, da ima dvojnika z imenom Gerald Spain, ki živi v socialno uglednejšem in premožnejšem okolju južnega konca. Fanta začneta podobnost izkoriščati; igra zamenjanih identitet postaja vedno resnejša in usodnejša in nazadnje pripelje do neslutenih, tragičnih posledic. Zgodba njunih prepletajočih se življenj, ki jo Kevin po Geraldovi smrti pripoveduje njegovi hčerki Emily, je polna namigov, sumov in skrivnosti, ki počasi privedejo do razkritij o zamolčanih dogodkih in razmerjih iz preteklosti. Hkrati pa avtor tankočutno in psihološko pronicljivo sledi odnosu med protagonistoma, njunim spreminjajočim se občutkom, pa tudi (predvsem Kevinovim) odnosom z drugimi osebami v zgodbi in seveda z Emily, ki ji je pripoved namenjena.
In nazadnje je tu še Dublin, mračen blodnjak norosti in melanholije, kjer se junaka srečujeta in ki ju hkrati ločuje. Dublin šestdesetih let prejšnjega stoletja je v romanu veliko več kot zgolj prizorišče dogajanja: naslovi poglavij so imena njegovih ulic, trgov, parkov, nabrežij pa posebnih kotičkov – kavarn, klubov, knjigarn … Natančni opisi tamkajšnjih dogajanj in navad mladine tistega časa ga spreminjajo v neverjetno živ in – predvsem za domačine – prepoznaven organizem.
Napeta, tu in tam srhljiva zgodba, polna živahnih in duhovitih dialogov, poetičnih opisov ter mučnega (samo)spraševanja, razkriva nadarjenega, pronicljivega pisatelja, pri katerem je vsaka beseda na svojem mestu in užitek v branju zagotovljen.

Recenzija Bukla

Neil Jordan je večini bolj kot romanopisec znan kot uspešen filmski režiser in scenarist. Med drugim je posnel Igro solz, Mesarčka in Intervju z vampirjem. Tudi v svojem romanu V koži drugega vzame za izhodišče značilna motiva (filmskih) srhljivk – lik dvojnika in vampirja, a ju uporabi na izviren način. Lik dvojnika mu tako bolj kot za ustvarjanje unheimlich vzdušja služi za preizpraševanje vpliva družinskega in socialnega okolja na oblikovanje posameznikove identitete. A človekovo jedro, njegov »vonj« sega onkraj teh določil. Kevin, prvoosebni pripovedovalec romana, živi v revnejšem predelu Dublina, nasproti hiše, v kateri se je rodil Bram Stoker, avtor Drakule; Gerald, njegov dvojnik, pa v premožnejšem meščanskem predelu. Prvi do svoje družine ne čuti prave pripadnosti, drugi kleca pod težo starševskih pričakovanj. Fanta v najstniških letih sprva naključno zamenjujejo, nato pa sama manipulirata s svojima identitetama. Jordan sicer vpeljuje vprašanje, ali sta Kevin in Gerald svetloba in senca iste osebe, a se izogiba polarizaciji likov. Senca, zlo, ki ga simbolizira vsenavzoči vampir, se hrani z njunim vzajemnim odnosom; in žrtev njegovega smrtonosnega ugriza so predvsem ženske.

Maša Ogrizek, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...