Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

V temo

Anna Bolavá
V temo
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Police Dubove
Zbirka Eho
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7020-32-8
Naslov izvirnika Do tmy
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Tatjana Jamnik
Urejanje Alenka Jovanovski, Petra Meterc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
270 g
245 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman V temo je psihološki triler, stkan okoli rane, ki se nepojasnjeno pojavi na desnici zeliščarice Anne Bartákove, tik preden zaradi restrukturacije izgubi službo pri prevajalski agenciji v Pragi. In kakor ta rana iz poglavja v poglavje bolj zeva, tako se odpira vse več vprašanj.

Je rana povezana z nepojasnjeno smrtjo premožnega starca v domu ostarelih? Avtorica bralca vešče pretvori v detektiva, ki se skuša prebiti skozi labirint mnenj obrekovalcev v malomestni skupnosti, kjer vsakdo hitro sodi in so tisti z roba družbe hitro obsojeni. Poleg tega ni jasno, kaj je dejansko res in kaj zgolj vsebina obsesivne zavesti protagonistke pod vplivom protibolečinskih tablet.

Je nezdravljena rana simbol neoliberalne družbe? Ta je prikazana brez moraliziranja, ljudje se odločajo med prilagoditvijo sistemu ali izstopom iz njega. Bralec je v te procese vpeljan skozi prvoosebno pripoved protagonistke, katere življenje se zaradi opravljanja podplačanih del skrči na merjenje delovne uspešnosti in skromnega zaslužka.
Je rana tisto, kar je v neoliberalnem sistemu globoko ranjeno, namreč prvinski stik z naravo in s čustvi v vsakem izmed nas? Vsled kvantifikacije in pritiska produktivnosti ta rana v protagonistki spodbuja gon po preživetju, ki prerašča v svojevrsten upor.

Zaradi rane se plasti človekovega bivanja luščijo pred bralčevimi očmi. Če smo na začetku še sredi civilizacijskega modela z začetka 21. stoletja, pa polagoma, z vse večjo protagonistkino ločenostjo od družbe, drsimo v divjino. Bolj ko je protagonistka sama, bolj so njeni občutki in izkustva intenzivni. Vse bolj prvinska in magična postaja tudi narava. Kot da se Anna mora do kraja zliti z njo.

Anna Bolavá (psevdonim češke romanopiske bi lahko dobesedno prevedli kot Ana Boleča) roman zaključi na način, ki spominja na Beckettovo mojstrovino Besedila za nič, le da Bolavá pri pisanju uporablja multicolor tehniko. Toda veliki finale junakinje je obenem konec. Težko se je odločiti, ali je ta konec velika svetloba ali velika tema.

o avtorici

Anna Bolavá (1981, pravo ime Bohumila Adamová) se je rodila in odraščala na južnem Češkem. Po študiju češkega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi je nekaj časa delala na Inštitutu za češki jezik Češke akademije znanosti, zatem pa kot urednica in lektorica.
Leta 2013 je izdala pesniško zbirko Črno leto (Černý rok). Romaneskni prvenec o nabiranju zdravilnih zelišč V temo (Do tmy, 2015) ji je leta 2016 prinesel prestižno nagrado Magnesia Litera za najboljše prozno delo. Za isto nagrado je bil nominiran tudi roman K dnu (Ke dnu, 2017), ki je ohlapno nadaljevanje predhodne knjige.
Pisateljica ima moža in tri otroke, zaposlena je kot svetovalka za bolnike s stomo, v podjetju, ki izdeluje zdravstvene pripomočke. Živi v Pragi.

Recenzija Bukla

Za psihološki triler V temo je češka pisateljica Anna Bolavá (1981, to je njen psevdonim, v resnici ji je ime Bohumila Adamová) leta 2016 dobila prestižno nagrado Magnesia Litera, zanjo pa je bila nominirana tudi z leto pozneje napisanim romanom K dnu, ki je neke vrste njegovo ohlapno nadaljevanje. Zgodba romana V temo se ovija okoli rane, ki se iz neznanih razlogov pojavi na roki zeliščarice Anne Bartákove, tik preden zaradi prestrukturiranja prevajalske agencije tam izgubi službo. Vse večja rana sproža vse večja vprašanja o svojem nastanku, saj ni jasno, s čim je povezana, avtorica pa bralca zvabi v sodelovanje, da se skuša tudi on znajti v prepletu mnenj v majhni skupnosti, kjer vsak sodi, ne da bi imel za to trdne dokaze. Dodatna razsežnost pripovedi je tudi dejstvo, da je glavna junakinja pod vplivom tablet, zato ni povsem jasno, kaj je dejansko res in kaj je zgolj plod njene domišljije. Roman o (simbolični) rani, v katerem se plasti človekovega bivanja v neoliberalistični družbi luš­čijo neposredno pred bralčevimi očmi.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...