Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vabilo na usmrtitev

Vladimir Nabokov
Vabilo na usmrtitev
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-231-709-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Neža Zajc
Spremna beseda Neža Zajc

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 15,5 cm
168 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Znani ruski pisatelj, med drugimi tudi avtor rzvpitega romana Lolita, se nam v slovenskem jeziku predstavlja že s peto knjigo, ki jo je spretno prevedla Neža Zajc. V tem romanu se bomo znašli v celici skupaj z Cincinnatom C., razmišljajočim človekom, ki čaka na usmrtitev. Direktor jetnišnice na groteskni način komunicira z ujetnikom in ga na ta način vsak dan spravlja v večjo duševno stisko. Ne vedeti datuma usmrtitve, kdaj zadnjič gledaš tisti mali košček neba, ki se ga vidi iz celice in druženje z na videz veselimi ljudmi, ki se obnašajo kot da je tvoja bližajoča smrt najmanj pomembna stvar na svetu, je za človeka pogubno. Kot se stopnjuje psihična represija nad njim, tako se v njegovi notranjosti bije vedno večji boj proti razčlovečenju. V določenih poglavjih, nam pisatelj skozi Cincinnatove zapise omogoča vstop v njegove misli, ki so vedno bolj prepletene z grozo in nemočjo. Bralec postopoma razkriva razsežnost in premišljenost tega psihičnega mučenja, ki v vseh pogledih prerašča fizično nasilje. Spoznavanje ranljivosti človeške duše in nemoči posameznika, da bralcu misliti in na koncu postane vesel, da je, kdor je.

Recenzija Bukla

Znani ruski pisatelj, med drugimi tudi avtor razvpitega romana Lolita (prevedeno imamo tudi Lužinovo obrambo, Camero obscuro in Ado ali strasti) nas v tem romanu postavi v celico skupaj z Cincinnatom C., ki čaka na usmrtitev. Direktor jetnišnice na groteskni način komunicira z ujetnikom in ga tako vsak dan spravlja v večjo duševno stisko. Ne vedeti datuma usmrtitve, kdaj zadnjič gledaš tisti mali košček neba, ki se ga vidi iz celice, in druženje z na videz veselimi ljudmi, ki se obnašajo, kot da je tvoja bližajoča se smrt najmanj pomembna stvar na svetu, je za človeka pogubno. Kot se stopnjuje psihična represija nad njim, tako se v njegovi notranjosti bije vedno večji boj proti razčlovečenju. V določenih poglavjih, nam pisatelj skozi Cincinnatove zapise omogoča vstop v njegove misli, ki so vedno bolj prepletene z grozo in nemočjo. Bralec postopoma razkriva premišljenost tega psihičnega mučenja, ki v vseh pogledih prerašča fizično nasilje. Roman o spoznavanju ranljivosti človeške duše in nemoči posameznika po katerem je bralec vesel, da je, kdor je.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...