Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Večni sin

Cristóvão Tezza
Večni sin
11,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-751-2
Naslov izvirnika O filho eterno
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Katja Zakrajšek
Spremna beseda Katja Zakrajšek
Urejanje Julija Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
410 g
200 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
brazilsko leposlovje

Založnik o knjigi

Med kajenjem cigarete za cigareto glavni junak v bolnišnici pričaka rojstvo svojega prvorojenca. Toda še preden se dobro vživi v očetovsko vlogo, se izkaže, da ima njegov sin Felipe Downov sindrom. Novica, na katero je povsem nepripravljen, poruši njegova pričakovanja in projekcije, povezane z otrokom, in zamaje temelje njegovega življenja. Sledi obdobje obiskovanja bolnišnic in izvajanja terapij, ki ga postopoma povežejo z otrokom, zgodba o sinovem odraščanju pa postane zgodba očetovega soočanja s samim seboj in z lastnimi omejitvami, kamor sodijo tudi notranji boji z občutki sramu in hrepenenje po »normalnem« življenju, ki je za vedno izgubljeno.
V slovitem avtobiografskem romanu Tezza ne zaide v melodramatičnost in moraliziranje, ampak zgodbo, v kateri junaku mukoma pribori osebna spoznanja filozofije vsakodnevnega življenja, preplete s fino ironijo. »To ni knjiga za samopomoč,« pravi sam avtor. »Je knjiga za nepomoč in za neprilagoditev.« In vendar je najbrž prav to razlog, da od svojih bralcev, ki imajo otroke s posebnimi potrebami, pogosto sliši: »Napisali ste to, kar sem vedno čutila, pa si nikoli nisem upala izreči.« Ni odveč pripomniti, da dileme, razmisleki in spoznanja, do katerih v romanu prihaja protagonist, zadenejo v živo tudi povsem »običajnega« starša.
Tezza je z Večnim sinom (O filho eterno, 2007) zaslovel tudi zunaj meja svoje domovine. Zanj je po izidu pobral praktično vse literarne nagrade v domači Braziliji, vključno z najpomembnejšo med njimi, nagrado Jabuti, roman je bil razglašen za najboljšo knjigo v portugalščini tistega leta (nagrada portugalskega Telecoma) in za eno od desetih najboljših brazilskih knjig desetletja (po izboru časopisa O Globo), v petih letih doživel trinajst izdaj, se v sezoni 2011/12 znašel na odru v postavitvi gledališča Atores de Laura, bil preveden v več jezikov in se leta 2012 uvrstil v ožji izbor za nagrado IMPAC.

Knjiga je izšla s finančno podporo Oddelka za kulturo Ministrstva za zunanje zadeve Federativne republike Brazilije s posredovanjem Veleposlaništva Federativne republike Brazilije v Ljubljani.

Recenzija Bukla

Nadebudni pisatelj je leta 1980 pričakoval rojstvo svojega otroka, ga dočakal, dobil sina, vse je bilo videti v redu, potem pa se je izkazalo, da ni – in da ima njegov otrok Downov sindrom. Miniti je moralo več kot četrt stoletja, da se je Cristóvão Tezza (1952), ki je pozneje postal pomemben brazilski avtor, upal in zmogel vrniti »na kraj zločina« in še enkrat ponotranjiti ter obelodaniti občutke, ki jih je rojstvo »večnega sina«, kot je pravil svojemu otroku, ki ne bo nikoli mogel skrbeti zase, zbudilo in zagnalo v njem. Rezultat je presunljiv, literarno blesteč avtobiografski roman (2007), pozneje velikokrat ponatiskovan ter nagrajevan, ki vleče od prve strani (pisatelj se v njem, podobno kot Coetzee v Mladosti predstavlja tretjeosebno) in pred nami razkriva tudi etično-moralne dileme roditelja, ki se mora soočiti s hendikepom svojega otroka, otroka, ki pa je na koncu vseeno njegov, zato si z njim prizadeva vzpostaviti in ohraniti topel očetovski odnos.

Samo Rugelj, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...