Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Veter in odmev

Štefan Kardoš
Veter in odmev

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Franc-Franc
Zbirka Križpotja proza
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-255-090-5
Urejanje Franci Just

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
390 g
198 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Ravnatelj Karel Selan je medtem sedel za obloženo mizo v posebni sobi lovske koče ob Belem jezeru z župani in ravnatelji sosednjih čezmejnih in domačih občin in šol. Samo hahljal se je še, kajti zdaj je bil že prepričan, da mu do živega ne bodo prišli niti tisti iz prestolnice niti oni iz Bruslja.

Pripravljen je bil tudi učiteljski zbor, garali so noč in dan, da so se pripravili na prihod novodobnih Turkov, uradniških zajedavcev, a so na svoje garanje tudi že pozabili; dobili so nedeljsko kosilo in tudi alkohol je že naredil svoje. Psihologija učiteljstva je enostavna kot selanska polenta: ko jih prosiš, da kaj storijo mimo predpisanih obveznosti, povesijo nosove in se sklicujejo na kolektivno pogodbo o delu in sindikalne pravice, iz predalov vlačijo stare zamere in se obnašajo kot petletni otroci: ko pa dojamejo, da ravnatelj dela razporede, urnike, da ocenjuje in nagrajuje uspešnost, pa tudi zaposluje sinove, hčere in vnuke, da pogleda skozi prste pri napakah in spodrsljajih ali pa tudi ne, so pripravljeni pojesti lasten drek.

Knjigi je priložen CD z uglasbenimi interpretacijami besedil.

Recenzija Bukla

Adam Teodor Vogrinski, junak romana, pobegne od družinske teže v Gorenje selo poučevat glasbo. Realnost učiteljskega in ravnica vaškega življenja, sveta v malem, bi lahko bili premočrtno neskončni kot Prekmurje. Toda ravni romana – ta nenehno prepleta mnogo svetov – niso tako zelo enosmerne. Realnost prepleta s spomini na preminulo ljubezen Marijo, sodelavci vse bolj postajajo fantazijska bitja, vpada v svetove drugih in literarnih junakov, posamezniki zasedajo dvojne vloge. Morda je fantazijski svet podaljšek ali podzavest realnega. Več literarnih referenc klasikov se tako preliva s podobo sodobnega sveta. Seveda ne gre za reakcijo na aktualizme vsakodnevnih razsežnosti tu in zdaj. Pa vendar je v poetično, fantazijsko vpet komentar. Vsekakor je premišljen v mešanju realnega, realistično naturalističnega in fantazijskega. Odmerjen je natančno, prepleta dosledno, vse niti drži v svojih rokah. Zdi se, da štima. Stoji. Nisem povsem prepričana, da sem dovolj opremljena za spuste v vse njegove svetove. Različne plasti romana in junaka bi morda zlahka stale samostojno. Brez dvoma me je ulovil na črne strani knjige in variacije na Rilkejeve Devinske elegije. Te sem prebrala večkrat.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...