Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vija vaja ven

Jedrt Lapuh Maležič
Vija vaja ven
23,90 € 23,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7018-11-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
270 g
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V romanesknem prvencu Jedrt Lapuh Maležič obravnava izgubljenega človeka v času splošne družbene in človeške izvotljenosti, v katerem ne želimo videti resničnosti. Junakinja romana Vija vaja ven išče in želi videti resnice in smisle, ki so onkraj vsakdanjega življenja. Ponje se odpravi kajpada v Indijo, priljubljeno deželo gurujev, mislecev in puščavnikov, ki jih že na prvi pogled preveva ena sama duhovnost in razsvetljenost. 

A res le na prvi pogled; že po nekajdnevnem bivanju v hramu duhovnosti namreč zahodnjakinja odkrije v gurujih čisto navadne ljudi. Z delovanjem, poslovanjem, navadami in napravicami kot jih imajo tudi zahodnjaki. Plast za plastjo nam avtorica na duhovit, večkrat pa tudi pretresljiv način upoveduje zgodbo junakinje, ki si do absurda in tragike prizadeva prispeti na parnas razsvetljenosti, ne da bi se pri tem vsaj za hip ustavila pri svoji lastni resničnosti, ki vsakega od nas slej ko prej vrne tja, od koder smo se na velika iskanja odpravili. 

Recenzija Bukla

Vsekakor je prvi roman Jedrt Lapuh Maležič veliko bolj sočna, realna in duhovita verzija, boljši klon, od svetovno znanega romana Jej, moli, ­ljubi. Gosto spisano potovanje glavne junakinje v Indijo, njeno razsvetljeno potovanje nazaj domov, ponoven in, kot kaže, dokončen povratek v sveto in umazano Indijo se od začetka do konca bere odlično. Ko prvič pride v Indijo, se junakinja obnaša, kot se pač spodobi in predvideva za urejeno Evropejko: histerično, prestrašeno, impulzivno. Vse je umazano, jejo z rokami in razsvetljeni učitelj jo komaj pogleda. Kačji pik in Derek, ki tihotapi drage kamne, sta najvišja točka njenega indijskega razsvetljenja. V Sloveniji po očetovi smrti sama odpre prostor duhovne šole, kjer se odloči bogato in posvečeno znanje prenesti na druge. Prepričana je, da se da hudo kap zdraviti tudi kako drugače, kot to počno v bolnicah. Rezultat je prodaja vsega in odhod nazaj v Indijo, kjer z laptopom išče ugodne wifije za bodočo knjižno uspešnico. Zadnji prizor pa je, kako na svetih tleh čisti pljunke. O razsvetljenstvu in plezanju na višje ravni presodite torej kar sami. Roman je gostobeseden, zlahka prehaja v cinične frekvence, vseskozi ruši občutljivo in nevidno mejo za splošno sprejemljivost baročnosti napisanega. Kar se da močno se vanje zaletava, a ohranja zadano. Roman je odličen portret novodobnih in večnih iskalcev »nečesa več«: energije, nečesa zunaj sebe, ki bo vse uredila in odrešila. Duhovita kritika tistih, ki bi po hitrih poteh – saj veste, uspeh v treh korakih – prišli do ... odlične poslovne ideje. Nadvse zabavno izgubljanje razsutih duš, ki ne zmorejo pravega samouvida.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...