Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vrnitev

O iskanju očeta v izgubljenih deželah
Hišam Matar
Vrnitev
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Spomini in izpovedi
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4971-2
Naslov izvirnika The return
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Neža Božič
Spremna beseda Branko Soban
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 14,5 cm
310 g
301 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
ameriško leposlovje

O knjigi

Hišam Matar je imel devetnajst let, ko so ugrabili njegovega očeta in ga odvedli v zapor v Libiji. Nikoli več ga ni videl. Dvaindvajset let pozneje se je po padcu Gadafijevega režima lahko vrnil v domovino. V tej knjigi spominov nas avtor popelje na razsvetljujoče potovanje, tako fizično kot psihološko; na iskanje očeta in vnovičnega odkrivanja svoje domovine.

Vrnitev, univerzalna in obenem globoko osebna pripoved, je dobitnica Pulitzerjeve nagrade 2017.

"To je predvsem knjiga razmišljanj o izgnanstvu in o tolažbi, ki jo človeku ponuja in prinaša umetnost. A hkrati je tudi imenitna analiza avtoritarizma. Vrhunski portret dežele v mukah revolucije. In pretresljiva družinska zgodba, ki se nikakor ne more končati s pogrebom, ker posmrtnih ostankov očeta bržkone nikoli ne bodo našli." - Branko Soban

Hišam Matar (1970) se je libijskim staršem rodil v New Yorku, otroštvo je preživel v Tripolisu in Kairu, pozneje pa je večinoma živel v Londonu. Njegov prvenec, V deželi mož, je prejel vrsto mednarodnih nagrad, med njimi nagrado kraljeve literarne družbe Ondaatje, Commonwealthovo nagrado za prvo knjigo, nagradi Premio Flaiano in Premio Gregor von Rezzori. Matarjev drugi roman, Anatomija izginotja, je izšel leta 2011 in je bil deležen številnih dobrih kritik. Njegova dela so prevedena v devetindvajset jezikov. Mednarodna uspešnica je postala tudi Vrnitev, univerzalna in obenem globoko osebna pripoved o treh generacijah libijske družine, revija The Bookseller jo je razglasila za knjigo leta 2016. Leta 2017 pa je dobila Pulitzerjevo nagrado.

Recenzija Bukla

Matar (1970) se je libijskim staršem rodil v New Yorku, mladost je preživel v Kairu in Tripolisu, kasneje pa je večinoma živel v Londonu. Zaslovel je že s svojim romanesknim prvencem V deželi mož, ki je preveden tudi v slovenščino, za svoje neleposlovno memoarsko delo Vrnitev pa je leta 2017 prejel Pulitzerjevo nagrado. Gre za spretno in z veliko literarnega talenta izpisano pripoved, v kateri Matar v slogu najboljšega filmskega montažerja preskakuje med različnimi časovnimi obdobji, osrčje knjige pa je tragični dogodek, ki se je zgodil, ko je imel avtor devetnajst let. Takrat so ugrabili njegovega očeta, ga odpeljali v zapor v Libiji in Hišam Matar ga ni videl nikoli več. Več kot dve desetletji kasneje, že po padcu Gadafijevega režima, se Matar vrne v domovino, v svoji knjigi pa prepleta tako spomine na mladostniško obdobje kot njeno vnovično odkrivanje, v ospredju pa še vedno ostaja iskanje resnice o očetu in o tem, kaj se mu je zgodilo. Eno najboljših izpovednih spominskih del zadnjega časa.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...