Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Vrnitev
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-013-8
Naslov izvirnika O retorno
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Barbara Juršič
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
470 g
288 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
portugalsko leposlovje

Založnik o knjigi

Pretresljivi opis enega ključnih dogodkov portugalske zgodovine, v katerem odmevajo glasovi številnih izseljencev, prerašča v univerzalno zgodbo izkoreninjenosti v sodobnem svetu.

Leto 1974, osamosvojitev portugalskih kolonij v Afriki. Za tamkajšnje črnsko prebivalstvo obljuba svobode in samouprave. Za več kot pol milijona belcev izguba vsega premoženja in začetek množičnih selitev v rodno, a hkrati tujo Portugalsko. Za petnajstletnega Ruija in njegovo družino, ki se skupaj z drugimi povratniki znajde na letalu za Lizbono, konec sveta.

Portugalska pisateljica Dulce Maria Cardoso v romanu, osnovanem na osebnih izkušnjah iz otroštva, odpira vprašanja identitete in pripadnosti, pa tudi izgube in iskanja opore v tujem, sovražnem okolju. Njen pretresljivi opis enega ključnih dogodkov portugalske zgodovine, v katerem odmevajo glasovi številnih izseljencev, prerašča v univerzalno zgodbo izkoreninjenosti v sodobnem svetu. Vrnitev je leta 2011 na Portugalskem prejela posebno nagrado kritikov in postala knjiga leta.

Recenzija Bukla

Kolonializatorje imamo po navadi za nekakšne okupatorje in povzročitelje zla avtohtonemu prebivalstvu, zato njihov odhod praviloma sprošča izključno pozitivne občutke. Pričujoči prepričljivo in občutljivo izpisani roman portugalske pisateljice (to je njen četrti roman), zasnovan na njeni izkušnji, pa kaže, da temu ni vedno nujno tako. Leta 1974 so portugalske kolonije v Afriki namreč doživele osamosvojitev, kar je seveda pomenilo množično selitev Portugalcev (nazaj) v (zdaj pogosto tujo) domovino, kar spremljamo skozi oči petnajstletnega Ruija (in njegove družine), ki nas na svoj najstniško nedolžni način vpelje v kruto družbeno politično stvarnost. Tu je optika, kdo je agresor, tudi preobrnjena, zapustitev Angole, kjer je preživel otroštvo in jo šteje za svoj dom, pa zanj predstavlja travmatično izkušnjo iskanja novih korenin. Roman je leta 2011 dobil posebno nagrado kritike in postal knjiga leta.

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...