Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Yarden -25%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-277-112-6
Prevod Danni Stražar
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
260 g
128 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini > avtobiografija
švedsko leposlovje

Založnik o knjigi

»Kaj je tisto, kar te naredi človeka?« To je le eno izmed temeljnih vprašanj, ki si jih Kristian Lundberg zastavlja v pretresljivem avtobiografskem romanu Yarden.

Ko se zaradi spleta okoliščin znajde med pristaniškimi delavci, pisatelj na lastni koži doživi okruten socialni eksperiment, ki z vso jasnostjo pokaže meje med razredi, ki naj bi bile v sodobni Švedski zabrisane. V romanu ni trohice idealizacije, avtor pripoveduje o delavcih, večinoma priseljencih, ki delajo v več izmenah, pogosto z nevarnimi snovmi, v nečloveškem mrazu; ki se medsebojno ovajajo, da pridejo do boljše službe, a je drugič spet solidarnost tista, ki rešuje pred dokončnim porazom. Okrutno pristaniško okolje je kot nalašč, da se v vsej goloti pokažejo temeljna vprašanja: kaj je človek, kaj je morala, kaj ljubezen?

Kristian Lundberg (r. 1966, Malmö) je avtor več kot 20 pesniških in proznih del, za katera je prejel najvišje švedske literarne nagrade, a največ pozornosti je vzbudil prav s pretresljivim avtobiografskim romanom Yarden (2009), ki je marca 2016 dobil tudi svojo filmsko različico.

Recenzija Bukla

Kaj se pogosto zgodi z begunci in drugimi priseljenci, ki po dolgem in nevarnem potovanju končno le pridejo do obljubljene Evrope, natančneje do Švedske, kjer naj bi se na vsakem vogalu cedila med in mleko? V ostrem in naturalistično napisanem romanu, po njem je bil nedavno posnet tudi film, nas avtor v prvoosebni pripovedi pisatelja, ki ga splet okoliščin prisili, da se, kakor ve in zna, znajde med švedskimi pristaniškimi delavci, popelje na enkraten socialni eksperiment, ki nam pokaže, kaj se dogaja v trebuhu današnje Evrope. Izjemno slabe delovne pogoje, brezkompromisne delovne odnose in nenehni boj za plačilo že opravljenega dela Lundberg (1966), sicer znani švedski pisatelj, ki ima za seboj že skoraj dva ducata raznovrstnih literarnih del, prikaže skozi perspektivo človeka, ki nima druge možnosti, kot da se ves čas ponuja za takšno in drugačno delo. Ob tem avtor ugotavlja, da je denar, torej kovanci in bankovci, pravzaprav del svobode, saj brez njega obtičiš v realnosti, v kateri nimaš pravice odločanja, vse skupaj pa kombinira še z unikatno družinsko dramo, pri kateri ni videti srečnega konca. Surova poetika o smislu življenja.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...