Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zadnja beseda

Hanif Kureishi
Zadnja beseda
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-284-212-3
Naslov izvirnika The Last Word
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Polona Glavan
Spremna beseda Urban Vovk
Urejanje Mitja Čander, Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
470 g
289 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Zadnja beseda je zaznamovan z namigovanji, da gre za roman na ključ, v katerem si je avtor »sposodil« zgodbo Nobelovega nagrajenca V. S. Naipaula, ki je na svoj dom povabil biografa Patricka Frencha, da bi o njem napisal knjigo. Rezultat je bila biografija, ki pisatelja ne prikazuje čisto tako, kot bi si sam najbrž želel. Pričujoči roman opisuje podobno zgodbo. Mladega in nadobudnega pisca Harryja ostareli pisatelj indijskega rodu Mamoon Azram povabi, naj napiše knjigo o njegovem življenju. Ker veliki avtor ni najbolj odprt do pripovedovanja intimnih podrobnosti, Harry navezuje stike z njegovo ženo, zapuščeno ljubico, in – posebno zavzeto – z mlado Mamoonovo služkinjo. Rezultat Harryjevega intenzivnega dela je precej iskrena in uspešna biografija slavnega pisatelja. Manj pričakovana pa je Mamoonova nova knjiga o razmerju starejšega moškega z mlajšo žensko, ki sumljivo spominja na Harryjevo zaročenko...

Hanif Kureishi (1954) je danes zagotovo eno najpomembnejših imen sodobne britanske proze. Zaslovel je že z romanesknim prvencem Buda iz predmestja (1990), prevedenim v več kot dvajset jezikov, mdr. je leta 1999 izšel tudi v slovenščini. V slovenščini lahko beremo tudi Intimnost, Mavrično znamenje in druge spise, dramo Primestje, Črni album, Nekaj ti moram povedati, Polnoč ves dan in Telo. Kureishi je tudi plodovit in uspešen dramatik in scenarist. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, med drugimi nagrado Whitbread za najboljši prvi roman in nominacijo za oskarja za scenarij filma Moja čudovita pralnica. Zadnja beseda je Kureishijev dolgo pričakovani sedmi roman, ki je v izvirniku izšel leta 2014.

Recenzija Bukla

Kureishi (1954), angleški pisatelj pakistanskih korenin, je pri nas dobro znan, saj so izšla mnoga njegova dela, na čelu z Budo iz predmestja, Intimnostjo in Črnim albumom, nazadnje pa sta bili prevedeni zbirki kratkih zgodb Telo in Polnoč ves dan. V svojem najnovejšem romanu iz leta 2014 pa se je z inteligentnim in humorno zajedljivim romanom posvetil temi pisanja biografije. Osrednji junak je namreč mladi pisec Harry, ki mu propulzivni in prodajno ambiciozni založnik Rob ponudi življenjsko priložnost: napisal naj bi delikat(es)no biografijo priznanega indijskega pisatelja Mamoona Azrama, ki s svojo ženo, Italijanko, živi na angleškem podeželju. Od tega naj bi vsi imeli nekaj: Rob bi s prodajo knjige dobro zaslužil, Harry bi se poleg honorarja izstrelil med literarne zvezde, Mamoon pa bi zloščil že rahlo obledeli sijaj svoje slave. Harry se tako za nekaj časa preseli k Mamoonu in njegovi ženi in pisanje knjige se začne. To pa za seboj potegne različne nepredvidljive posledice ... Tekoče pisanje angleškega literarnega težkokategornika si je prislužilo različne odmeve, saj naj bi neposredno temeljilo na upodabljanju nobelovca indijskih korenin V. S. Naipaula.

Samo Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...