Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zadnje dekle

Moja zgodba o ujetništvu in boju proti islamski državi
Zadnje dekle
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-00-3709-5
Naslov izvirnika The last girl
Podnaslov izvirnika My story of captivity, and my fight against the islamic state
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Suzana Pečnik
Urejanje Petra Brezinščak
Predgovor Amal Clooney

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
290 g
319 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
iransko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Nadia Murad se je rodila in odrasla v Kou v sindžarskem pogorju na severu Iraka. Z brati in sestrami je živela mirno življenje sredi jazidske skupnosti ter sanjala o tem, da bo postala učiteljica zgodovine in odprla frizerski salon.Petnajstega avgusta 2014, ko je bila stara le enaindvajset let, so v njeno vas vkorakali uporniki Islamske države. Najprej so postrelili vse moške, ki se niso hoteli spreobrniti v islam, in ženske, ki so bile prestare za spolne sužnje. Ubili so šest Nadijinih bratov, kasneje pa še njeno mamo, potem pa njihova trupla zmetali v množična grobišča. Nadio so odpeljali v Mosul in jo skupaj s tisoči drugih jazidskih deklet zasužnjili.

V ujetništvu so jo večkrat posilili in pretepli. Ko ji je nazadnje le uspelo pobegniti, je zavetje našla pri sunitski družini. Njihov najstarejši sin je tvegal življenje, da jo je pretihotapil na varno.Kot kmečko dekle v podeželskem Iraku si Nadia niti v sanjah ni predstavljala, da bo nekega dne nagovorila Združene narode ali bo nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Še nikoli ni bila v Bagdadu ali videla letala. Med ujetništvom so ji pripadniki Islamske države dopovedovali, da bodo jazide zbrisali z obličja zemlje, in včasih jim je celo verjela.Grozovita izpoved spolne sužnje, begunke in jazidinje je poziv k dejanjem, dokaz človeške volje po preživetju ter ljubezensko pismo izgubljeni deželi, krhki skupnosti in družini, ki jo je raztrgala vojna.

Recenzija Bukla

Predgovor k tej srhljivi knjigi je napisala Amal Clooney, odvetnica in aktivistka na področju človekovih pravic. Ne brez razloga. Clooneyjeva namreč zastopa pripadnice jazidov, ki so pobegnile iz šap Islamske države, v zadnjem obdobju pa si je prizadevala, da bi Irak Združenim narodom dovolil preiskavo zločinov, ki so jih nad jazidi zagrešili džihadisti. Ena od njih je tudi Nadia Murad, ki se je rodila in s svojimi brati in sestrami mirno odraščala v Koču v sindžarskem pogorju na severu Iraka, dokler niso poleti leta 2014 v vas vdrli uporniki islamske države, postrelili vse moške, ki se niso hoteli spreobrniti v islam, ženske pa odpeljali v Mosul in jih (tudi spolno) zasužnjili. Ko ji je končno le uspelo pobegniti, je zavetje našla pri sunitski družini, najstarejši sin pa je tvegal življenje, da jo je spravil na varno ter njeno živ ljenjsko pot pripeljal do točke, ko je nagovorila Združene narode in bila nominirana za Nobelovo nagrado. Pretresljivo!

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...