Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zadnji pobeg

Jan van Mersbergen
Zadnji pobeg
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-165-4
Naslov izvirnika De laatste ontsnapping
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Ana Ugrinović

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
350 g
234 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če pred vsem pobegneš, si zmeraj svoboden.

»Ti si moj oče,« reče fant po telefonu. Ime mu je Deedee, ima deset let in prvič govori z očetom Ivanom, ki mu klic zatrese tla pod nogami. Sprva misli, da gre za šalo, toda ko se s fantom prvič srečata, mu je takoj jasno, da govori resnico. Tako se začne tankočutna pripoved o odnosu med očetom in sinom, ki se dotakne večnih resnic o starševski ljubezni in ceni svobode. Pripoved se kljub ganljivi temi izogne pretirani čustvenosti.Zaradi premišljene in mestoma celo hladne pisave pa je katarza junakov še toliko bolj učinkovita.

Priznani nizozemski pisatelj Jan van Mersbergen je za Zadnji pobeg prejel nagrado za najboljši nizozemski roman (2014).

»Ta roman zasenči skoraj vso novejšo nizozemsko literaturo.« Tubantia

Recenzija Bukla

Glavni junak je moški, ki je po eni strani ravno prav odrasel (v tridesetih letih, lahko bi bil pa tudi v štiridesetih), da sveta ne spoznava več zares na novo, a hkrati še ni toliko star, da bi ga mučila kriza srednjih let. Ker so takšni romani lahko neznosno dolgočasni in se v njih obsedeno ukvarjamo s prav takšnim likom, si je treba nekaj izmisliti. Tukaj dobimo Ivana, ki je obenem čarodej, priseljenec iz vzhodnoevropske države in oče, ki šele v romanu spozna svojega sina. To mu obrne življenje na glavo. Ampak saj tudi prej njegovo življenje ni ravno stalo. Ivan je nenehno bežal, celo njegov glavni trik je bil v resnici bežanje. Toda sčasoma se precej spremeni in življenje gre v neke druge tirnice. Če vas ne zmoti že znana zgodba tipčka, ki tu pa tam zakolne, kaj malega popije in končno doživi še iniciacijo, vam bodo v slast obrtniška dovršenost, občasna slogovna presežnost in celo nekaj napetih odlomkov, ki jih v tovrstnem besedilu morda ne bi pričakovali.

Aljaž Krivec, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...